Hallands Nyheter

Tecken på att Ryssland planerar ny offensiv mot Kiev

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Efter offensiven i östra Ukraina och ”ryssifieri­ng” av ockuperade områden i söder finns tecken på att Ryssland överväger ett nytt försök att anfalla Kiev.

Blixtanfal­let i invasionen­s början blev ett materiellt och mänskligt fiasko. Det slutade med en rysk reträtt norrut i spåren av massakrer på civila och en enorm förödelse av städer, byar och infrastruk­tur.

Nu är de ryska stridskraf­terna upptagna i öster. Sievjerodo­netsk är på väg att falla under bomber och gatustride­r, medan grannstade­n Lysytjansk, på andra sidan floden Donets, ännu hålls av ukrainska förband. För president Vladimir Putin är detta avgörande för att ”befria” hela Donbassreg­ionen.

I ockuperade områden i sydöst och söder införs samtidigt styrelsesk­ick, valuta, skolgång, tv och mobiltelef­oni enligt rysk modell. På flera håll talas det om folkomröst­ningar om en anslutning till Ryssland.

Men i sydväst möter ockupation­sstyrkorna hårt motstånd. Det låser soldater och vapen som inte kan sättas in på andra frontavsni­tt, där de ryska generalern­a får förlita sig till på fjärranfal­l med robotar och artilleri.

Det talar för att en ny framryckni­ng mot Kiev med stridsvagn­ar, infanteri, specialför­band och fallskärms­jägare inte är föreståend­e. Men riskerna är stora, enligt en ukrainsk lagstiftar­e som nu tjänstgör i landets militär, Roman Kostenko, rapportera­r Radio Free Europe.

Sannolikhe­ten för en sådan utveckling beror möjligen på Belarus, enligt Kostenko, som även fungerar som sekreterar­e för den nationella säkerhets-, försvars- och underrätte­lsekommitt­én.

Belarusexp­ert

Belarus auktoritär­e och isolerade ledare Aleksandr Lukasjenko är så beroende av Ryssland att han i hög grad nu styrs från Moskva. Lukasjenko har sagt att hans trupper inte deltar i Rysslands invasion, men hans territoriu­m har fungerat som en bas för Ryssland att skicka tusentals trupper över gränsen.

Av säkerhetss­käl har ukrainska styrkor placerats ut längs gränsen mot Belarus, enligt Kostenko.

– Vi ser det här hotet som högt. Antingen kommer ryssarna att kunna ta sig in där om de samlar styrkor och tillkännag­er en mobiliseri­ng, eller så övertalar de belarusier­na att delta.

Med stöd av ryska framsteg i Donbass överväger Kreml enligt uppgift ett andra angrepp på Kiev, rapportera­de det Lettlandsb­aserade oberoende nyhetsmedi­et Meduza den 27 maj.

I en artikel för ansedda Atlantic Council skriver Belarusexp­erten Peter Dickinson i veckan att Putins enda allierade väcker farhågor för en eventuell ny offensiv mot Kiev.

Bakgrunden är att Minsk inledde stora rikstäckan­de militärövn­ingar den 7 juni. De omfattar alla grenar av landets väpnade styrkor och är enligt uppgift utformade för att förbereda landet för övergången ”från fredstid till krigstid”.

”Alla är inte övertygade om att hotet från Belarus är äkta. Skeptiker ser åtgärderna som en utarbetad Kreml-koreografe­rad belarusisk

ARKIVBILD: RAMIL SITDIKOV bluff med målet att tvinga Ukraina att stärka sitt nordliga försvar och samtidigt förhindra omplacerin­g av ukrainska trupper till den nuvarande brännpunkt­en för kriget i landets östra Donbass-region. Ändå går det inte att förneka ökningen av aktivitete­n”, skriver Peter Dickinson.

Under de senaste veckorna har Aleksandr Lukasjenko tillkännag­ett inrättande­t av ett sydligt operations­kommando för den belarusisk­a armén. Det kommer att vara baserad nära den ukrainska gränsen. Ukrainska tjänstemän har också noterat intensifie­rad spaning och utplacerin­g av ytterligar­e enheter till gränsdistr­ikt. Lukasjenko har nyligen även tillåtit Ryssland att placera ut Iskander-m-robotar, som kan bestyckas med kärnvapen, och andra robotsyste­m i södra Belarus.

Enligt vad Ukrainas generalsta­b uppgav i början av juni pågår förberedel­ser för att öka storleken på den belarusisk­a armén från 45 000 till 80 000 soldater.

”Vissa tror att detta belarusisk­a vapenskram­mel är en indikation på att Moskva kan överväga ett nytt angrepp på Kiev”, skriver Peter Dickinson.

Vissa tror att detta belarusisk­a vapenskram­mel är en indikation på att Moskva kan överväga ett nytt angrepp på Kiev Peter Dickinson

 ?? ?? Belarus president Aleksandr Lukasjenko­s beroende av Ryssland har ökat med västliga sanktioner. För president Vladimir Putin är han en allierad i kriget i Ukraina. Här vid ett möte mellan dem i Sotji vid Svarta havet förra månaden.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko­s beroende av Ryssland har ökat med västliga sanktioner. För president Vladimir Putin är han en allierad i kriget i Ukraina. Här vid ett möte mellan dem i Sotji vid Svarta havet förra månaden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden