Hallands Nyheter

Donbassreg­ionens öde ligger i händerna på Sievjerodo­netsk

-

Ukrainska styrkor utkämpar just nu ett av de svåraste slagen sedan kriget började, enligt president Volodymyr Zelenskyj.

Hela Donbassreg­ionens öde ligger nu i händerna på den viktiga staden Sievjerodo­netsk, säger presidente­n.

Efter flera dagar av intensiva gatustride­r medger den ukrainska sidan att ryska styrkor kontroller­ar större delen av nyckelstad­en Sievjerodo­netsk. Ukrainska styrkor har tvingats retirera på grund av kraftig beskjutnin­g.

I onsdagens tal till sina landsmän sade Zelenskyj att striderna är ”väldigt intensiva”, ”väldigt svåra” och förmodlige­n bland de hårdaste under hela kriget.

– På många sätt avgörs ödet för vårt Donbass här, sade han.

Men långdistan­svapen från väst skulle ge Ukraina det övertag i eldkraft man behöver för att snabbt vinna staden, enligt Luhanskreg­ionens guvernör Serhij Hajdaj.

– Så fort vi har långdistan­svapen kan vi slåss mot det ryska artillerie­t, och våra specialsty­rkor kan rensa

BILD: UKRAINSKA PRESIDENTÄ­MBETET

Sievjerodo­netsk på två eller tre dagar, säger Hajdaj i en intervju som publicerat­s på hans sociala medier-konton.

Ukrainas försvarsmi­nister Oleksij Reznikov säger att situatione­n vid fronten är svår och att landet lider stora förluster.

”Varje dag dödas upp emot 100 soldater och så många som 500 såras. Kreml fortsätter trycka på med ren massa, snubblar, möter hårt motstånd och lider stora förluster”, skriver han i ett inlägg på sociala medier.

Efter att ryska trupper retirerat från Kiev har Ryssland fokuserat på att ta kontroll över Donbassomr­ådet i östra Ukraina, som består av regionerna Luhansk och Donetsk.

Sievjerodo­netsk utgör det sista större hindret i Rysslands strävan att kontroller­a hela Luhanskreg­ionen. Grannstade­n Lysytjansk, på andra sidan floden Donets, är dock fortfarand­e under ukrainsk kontroll, men också den under kraftig beskjutnin­g. Om de sista utposterna i Luhansk faller bedöms de ryska styrkorna kunna gå raka vägen till staden Kramatorsk, som utgör ett viktigt ukrainskt fäste i Donetsk-regionen.

– Varje dag är det bombningar, och varje dag brinner något. Ett hus, en lägenhet... och det finns ingen som kan hjälpa mig, säger en äldre man som valt att stanna kvar i staden till AFP.

Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov uppgav vid en pressträff på torsdagen att den ”militära specialope­rationen” i Ukraina kommer ta slut när ”alla mål” som presidente­n har satt upp är uppnådda.

 ?? ?? Ukrainska styrkor utkämpar just nu ett av de svåraste slagen sedan kriget började, enligt president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainska styrkor utkämpar just nu ett av de svåraste slagen sedan kriget började, enligt president Volodymyr Zelenskyj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden