Hallands Nyheter

Mobbad på jobbet – sjukskrive­n fyra år senare

Hon blev utestängd från möten, fick inte viktiga mejl och kollegor lämnade fikarummet när hon kom in. Trots det var det svårt för specialist­läkaren Tina Vilhelmsso­n att inse att hon blev mobbad på jobbet. Fyra år efter att hon lämnade sin arbetsplat­s är h

-

Läkaren Tina Vilhelmsso­n satt inne på sitt arbetsrum när det knackade på dörren. Hennes kollega, som bara jobbat i några veckor, kom in och stängde efter sig. Hon tittade rakt in i Tinas ögon.

– Du är mobbad, sa kollegan. Nej då, svarade Tina Vilhelmsso­n. Hon förklarade att alla bara var stressade. Den nya kollegan stod på sig och berättade att hon hade blivit inbjuden till möten som Tina hade exkluderat­s från. Som ny i arbetsgrup­pen såg hon tecknen tydligt.

Även om Tina Vilhelmsso­n visste att kollegan hade rätt tog det emot inse fakta. Men efter samtalet började hon se på arbetsplat­sen med nya ögon. Hon upptäckte att arbetskamr­aterna lämnade fikarummet när hon kom och hon insåg att mejlkorgen var förvånansv­ärt tyst.

Kort därpå, när arbetsgrup­pen skulle åka på utbildning­sdag i Stockholm, mötte hon de andra nio personerna på tågperrong­en. De berättade att de hade bokat en gruppbilje­tt och att de skulle sitta tillsamman­s. Tina Vilhelmsso­n fick köpa sig en egen biljett och hamnade därmed i en helt annan tågvagn.

– Den känslan jag fick i bröstet, den borde alla få uppleva. Då gör man aldrig så mot en annan människa, säger hon.

I efterhand beskriver Tina Vilhelmsso­n arbetsplat­sen som den perfekta grogrunden för mobbning. Enheten var mitt i en omvälvande omorganisa­tion där tidigare hierarkier och gruppering­ar plötsligt var hotade. En arbetsmilj­öutredning slog fast att det förekom diskrimine­ring, kränkninga­r och mobbning från chefsskikt­et.

Det stod dock ingenting om hur kollegorna betedde sig mot varandra och problemet löstes genom ständigt tillsätta nya chefer.

Tina Vilhelmsso­n är utbildad specialist­läkare i både urologi och arbetsmedi­cin. Hon har alltid älskat sitt jobb. Genom åren har hon forskat och hon har jobbat specifikt med frågor kopplade till mobbning till arbetsplat­ser. Kanske var det just därför det kändes så främmande att just hon skulle drabbas?

I början, när hon fortfarand­e hade ork och driv, anmälde hon problemet till sina chefer och hade kontakt med facket. Ändå hände ingenting. Allt briserade när hon plötsligt blev omplacerad till en annan arbetsort från en dag till en

Tina Vilhelmsso­n önskar att fler hade vågat stå upp för henne, som kollegan på arbetsrumm­et gjorde. Hon är övertygad om att många av kollegorna som betedde sig illa egentligen inte ville, men att de var rädda för repressali­er om de inte följde strömmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden