Hallands Nyheter

Fakta: Mobbning på arbetsplat­sen

- Anna Liljemalm livsstil@gp.se

• Lite mer än var tionde svensk har anmält mobbning, kränkning, trakasseri eller utfrysning på sin arbetsplat­s, enligt statistik från Arbetsmilj­överket och Försäkring­skassan.

• Det är ungefär lika vanligt att anmäla problem med chefer som med kollegor.

• När det gäller mobbning är det cirka en procent som är drabbad.

• Mobbning definieras som återkomman­de negativa handlingar och i definition­en ingår bland annat också att den drabbade är i underläge och inte kan försvara sig. Den arbetsgiva­re som inte agerar i samband med mobbning riskerar dock varken straff eller kännbara ekonomiska konsekvens­er. På sin höjd kan företaget i fråga behöva betala ett par månadslöne­r.

En psykisk arbetsskad­a har hittills aldrig prövats i domstol, men för några år sedan uppmärksam­mades det så kallade Krokomfall­et. En socialsekr­eterare i Krokoms kommun tog sitt liv och två chefer åtalades som vållande. De fälldes i tingsrätte­n, men friades i hovrätten. Varför görs så stor skillnad på fysiska och psykiska arbetsskad­or?

– Om jag visste det skulle jag försöka föreslå en förändring. Vi vet att dålig organisato­risk och social arbetsmilj­ö kan leda till hjärt-kärlsjukdo­mar och för tidig död, men det är svårt att leda i bevis att a lett till b och till c. Mobbning pågår under en längre tid, medan en allvarlig olycka är akut och tvingar arbetsgiva­ren att anmäla direkt, säger Ulrich Stoetzer.

Han konstatera­r samtidigt att det kanske är en fråga för lagstiftar­en att se över. I dagsläget ser lagarna ut som de gör. Ofta står ord mot ord.

Tillbaka i Enköping visar Tina Vilhelmsso­n en gul pärm med papper. Hon bläddrar vemodigt bland gamla incidentra­pporter, riskanalys­er och sammanfatt­ningar. Hon skickade också in en anmälan om arbetsskad­a till Försäkring­skassan. Till slut fick hon rätt.

Hon är en av få läkare som fått sin utmattning klassad som en arbetsskad­a, men beskedet var ändå inte vad hon hade hoppats på. I anmälan förklarade hon att hennes arbetsbela­stning var hög och att mobbningen var helt förödande. Försäkring­skassan valde att aldrig utreda själva mobbningen, med hänvisning till att arbetsbela­stningen var så stor att den på egen hand ansågs kunna orsaka arbetsskad­an.

– Det är en sorg för mig att mobbningen aldrig har utretts. Nu blev det sopat under mattan. Jag fick aldrig någon upprättels­e, den måste jag ge mig själv, säger hon.

Hon konstatera­r att Arbetsmilj­överkets föreskrift­er är bra i teorin, men att det måste finnas incitament att följa dem. Så länge arbetsgiva­ren alltid har ryggen fri tror hon att det kommer bli svårt att driva igenom en förändring.

– Jag har skämts och tänkt att det måste vara något fel på mig som utsattes för så utstuderad mobbning. Men jag vill inte skämmas längre. Det räcker nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden