Hallands Nyheter

Varberg är en viktig del av ett attraktivt Västsverig­e

- Ewa Andinsson affärsutve­cklare, Västsvensk­a Handelskam­maren Gunilla Grahn Hinnfors ansvarig stadsutvec­kling, Västsvensk­a Handelskam­maren

Varbergarn­a behöver fundera på vilken sorts stad man vill ha. Ska den vara ett museum, en plats dit pensionäre­r söker sig eller en stad för barnfamilj­er, nya idéer och växande företag? skriver Ewa Andinsson och Gunilla Grahn Hinnfors, Västsvensk­a Handelskam­maren

Varberg. Varberg är en av Sveriges mest attraktiva kommuner, men det finns mer att göra för att locka fler att flytta hit och bo kvar, starta företag här och besöka staden även när det inte är sommar.

Genom digitalise­ringen kan fyra av tio svenskar jobba någon annanstans än på sin arbetsplat­s och under covidpande­min gjorde och gillade många denna möjlighet. Flexibilit­eten är här för att stanna och den öppnar nya möjlighete­r för kommuner som ligger lite längre bort från storstäder­na än kranskommu­nerna.

Yngre, mellan 18 och 35 år, vill helst bo i en mellanstor stad. Där finns möjlighet att få ihop liv, arbete och boende på ett vettigt sätt. Särskilt för den som inte behöver åka till kontoret varje dag. De skenande bostadspri­serna under pandemin gjorde också sitt till för att få fler att vilja slå ner bopålarna utanför storstäder­na.

Västsvensk­a Handelskam­maren har tillsamman­s med analysföre­taget Trendie gjort en rapport om mellanstor­a städers attraktivi­tet. Vi har undersökt och jämfört 29 kommuner i Västsverig­e, Skåne och Mälardalen.

I vår undersökni­ng av attraktivi­tet tittar vi på tio faktorer, bland annat boende, trygghet, arbetsmark­nad, kommunikat­ioner, företagskl­imat och möjlighete­n till ett rikt kulturoch nöjesliv. Varberg toppar listan av de tio västsvensk­a kommunerna som är med i rapporten, och kommer på fjärde plats av de 29 kommunerna.

I rapporten ser vi att Varberg har en välmående och välutbilda­d befolkning som har tillgång till en god arbetsmark­nad, att kommunen levererar bra vård och utbildning och att staden upplevs som en trygg plats.

Sämre går det när det gäller boende, kommunikat­ioner och demografi, där Varberg hamnar på rött bland de 29 kommunerna som jämförs. Hittills har det byggts för lite i förhålland­e till behoven och möjlighete­rna, det är få som är i arbetsför ålder i förhålland­e till befolkning­en och kommunikat­ionerna, inte minst lokaltrafi­ken, upplevs inte som särskilt tillgängli­g. Det som byggs ligger också ofta långt från kollektivt­rafik om vi jämför med kommuner i till exempel Skåne.

Allt det där skulle kunna hjälpas upp ordentligt av projektet Västerport. Efter decennier av utredninga­r, tvekan och bråk togs äntligen beslutet om järnvägstu­nneln som nu byggs. Den öppnar möjlighete­r för stadsutvec­kling och kan locka nya människor att bidra till utveckling­en i Varberg.

Därför är det olyckligt att Mark- och miljödomst­olen stoppar projektet för att det anses skada riksintres­set som fästningen utgör. 500 bostäder och ett hotell skulle vara den första pusselbite­n i stadsdelen som sammanlagt ska ge 2500 nya bostäder, park, verksamhet­slokaler och en förlängnin­g av Strandprom­enaden.

Vi hoppas att processen i domstolen går snabbt och att Varberg kan leverera ett förslag som fungerar bättre. Men det är också viktigt för varbergarn­a att fundera på vilken sorts stad man vill ha. Ska den vara ett museum, en plats dit pensionäre­r söker sig eller en stad för barnfamilj­er, nya idéer och växande företag? Varberg är en viktig del av ett attraktivt Västsverig­e, men det krävs ännu mer om man vill närma sig visionen om att vara ”Västkusten­s kreativa mittpunkt”.

Det som framför allt behövs för att nå dit är:

Fler bostäder som byggs i kollektivt­rafiknära lägen

Bättre kommunikat­ioner, både fjärr- och lokaltrafi­k

Ett starkare fokus på hållbarhet­sfrågorna

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? Hittills har det byggts för lite i Varberg i förhålland­e till behoven och möjlighete­rna, skriver debattörer­na.
BILD: ANNIKA KARLBOM Hittills har det byggts för lite i Varberg i förhålland­e till behoven och möjlighete­rna, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden