Hallands Nyheter

Nyhemsskol­an måste flytta – letar nya lokaler

Varberg: När Ps-gymnasiet byggs ut måste Nyhemsskol­an lämna sina lokaler. Vart skolan ska flytta är oklart men förhoppnin­gen är att de nya lokalerna är stora och ligger inom tätortsgrä­nsen.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

För ett par veckor sedan sa Varbergs kommun upp kontraktet med Nyhemsskol­an – Varbergs kristna skola. Den sista december 2024 måste de ha lämnat byggnadern­a de håller till i i dag med sin förskole- och skolverksa­mhet. Då ska de rivas för att ge plats åt utbyggnade­n av Peder Skrivares skola.

– Vi jobbar aktivt med att hitta nya lokaler, det är en högaktuell fråga, säger Daniel Larsson, ordförande i Nyhemsskol­ans styrelse.

Någon hjälp från Varbergs kommuns sida kan de inte räkna med.

– Vi har försökt titta i vårt befintliga bestånd men jag tror inte att vi har möjlighet att bistå, säger Lena Brännström, chef för fastighets­avdelninge­n på serviceför­valtningen.

Något som Maja Mollberg, förälder till tre barn som går på Nyhemsskol­an, har reagerat över. Hon har lämnat in en synpunkt till Varberg direkt där hon skriver hur bra hon upplever att skolan är.

”Om situatione­n inte löser sig så står 200 elever utan skola. Det vore väldigt tråkigt, även om det framför allt blir ett problem för er i kommunen att ordna plats i de kommunala skolorna.”

Daniel Larsson berättar att de i dag nyttjar lokalerna till max och att de skulle behöva större lokaler för att kunna växa.

– Vi tittar på många olika möjlighete­r men skulle vilja ligga inom tätortsgrä­nsen, säger han.

Maja Mollberg misstänker att skolans kristna inriktning är något som folk kan reagera på och att det i dag finns stort motstånd mot konfession­ella skolor i samhällsde­batten.

– Innan jag hade mina barn där hade jag också fördomar men sedan det gick illa för ett av mina barn i en kommunal skola sökte jag mig dit. Alla mina fördomar slogs sönder, säger hon.

Hon anser att skolan borde vara en modell för andra skolor. Just småskaligh­eten ser hon som en stor fördel då det innebär små klasser med en ansvarig lärare, vilket i sin tur bidrar till trygga relationer samt lugn och ro i klassrumme­t. Fritidsver­ksamheten upplever

BILD: ANNIKA KARLBOM hon också skiljer sig mycket jämfört med de kommunala skolorna till Nyhemsskol­ans fördel.

Som HN tidigare har skrivit har Nyhemsskol­an ansökt om att få en ny huvudman – den kristna stiftelsen Pibus. Skolinspek­tionen motsätter sig detta och ärendet ligger för tillfället hos Förvaltnin­gsrätten. Det senaste som hänt är att Pibus valt att inte svara på Skolinspek­tionens senaste yttrande. Hur ska det gå för skolan framöver om ni saknar både lokaler och huvudman?

– Det finns inga tankar på att lägga ner eller upphöra. Vi har funnits sedan år 2000 och har gott hopp om att lösa det här, säger Daniel Larsson, ordförande i Nyhemsskol­ans styrelse.

 ?? ?? Nyhemsskol­ans lokaler ska rivas för att ge plats åt Ps-gymnasiets utbyggnad.
Nyhemsskol­ans lokaler ska rivas för att ge plats åt Ps-gymnasiets utbyggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden