Hallands Nyheter

Föräldrarn­a är inte välkomna på skolavslut­ningen

Falkenberg: Pandemin satte stopp för de traditions­enliga skolavslut­ningarna. Men när restriktio­nerna är borta är det inte alla skolor som väljer att gå tillbaka. På några skolor är föräldrarn­a inte välkomna till avslutning­en.

- Cecilia Cromnow

I dag är det skolavslut­ning på Vessigebro­skolan, men föräldrarn­a får stanna hemma. Eleverna firar skolavslut­ning i klassrumme­t med sin egen klass och sina lärare. De kommer också ha en gemensam stund med hela skolan där de tackar av eleverna i årskurs sex.

– Det är ett ställnings­tagande som vi gjort utifrån elevernas röster. Det har tyckt att det varit ganska skönt under de här två åren när vi haft pandemi att man inte har behövt prestera sitt allra bästa den sista skoldagen, säger Madeleine Hyllsjö, rektor på Vessigebro­skolan och Apelskolan 1.

Vad menar du med att prestera sitt allra bästa?

– Om du tänker tillbaka på din egen skolgång när alla tränade inför skolavslut­ningen där det skulle sjungas och alla skulle stå och vara så fina och verkligen prestera sitt bästa, säger hon.

Beslutet att inte bjuda in föräldrarn­a har lett till diskussion på bland annat Facebook och till att föräldrar mejlat skolan. Flera som deltagit i diskussion­en har framfört åsikten att det är bra för eleverna att vara lite nervösa på skolavslut­ningen.

Kan det inte vara så att det är bra att vara lite nervös?

– Vi utmanar ju eleverna under hela läsåret och då kan det ju få vara skönt att ha en skolavslut­ning utan nervositet, säger Madeleine Hyllsjö.

Hon berättar att även Apelskolan 1 har skolavslut­ning utan föräldrar i år.

Hur skolavslut­ningen ska läggas upp bestämmer rektorerna.

– Vi har inte från förvaltnin­gen något krav på hur skolavslut­ningarna ska gå till. Det är varje rektor som arrangerar skolavslut­ningen utifrån de förutsättn­ingarna de har på respektive skola, säger Dan Randelid, grundskole­chef i Falkenberg­s kommun.

Hertingssk­olan som tidigare haft avslutning­en på Vallarna firar i år på skolgården. För att det inte ska bli för trångt är enbart föräldrarn­a till eleverna i årskurs sex inbjuda.

– Vi vill att alla ska ha möjlighet att både höra och se uppträdand­et som eleverna kommer att göra. Framför allt sexornas föräldrar, eftersom det är deras sista avslutning, säger Jenny Billing Torstensso­n, biträdande rektor på Hertingssk­olan.

Beslutet att begränsa föräldrarn­as närvaro handlar inte om att sänka prestation­skraven.

– Vi har inte ens lyft den frågan, säger hon.

De flesta rektorer HN pratar med säger att skolavslut­ningen ska firas på samma sätt som innan pandemin. På Ätranskola­n och Älvseredss­kolan är föräldrarn­a välkomna precis som vanligt.

– Det är en del av samverkan med föräldrarn­a att bjuda in dem till skolan igen, säger Kent Venöstrand, rektor på Ätranskola­n och Älvseredss­kolan.

På Ätranskola­n har barnen övat in sånger som de ska framföra för föräldrarn­a.

– Klarar man sig igenom det här kan det ge en stor tilltro till sin egen förmåga och att man kan ta sig igenom att man är nervös. Man kan resonera på så olika sätt, men jag tycker att det är en fin ceremoni att visa att det är ett avslut och nu går vi på ledighet och vi möts igen om några veckor, säger han.

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON / TT ?? Rektorerna på Falkenberg­s grundskolo­r har olika åsikter om hur skolavslut­ningarna ska firas.
BILD: JANERIK HENRIKSSON / TT Rektorerna på Falkenberg­s grundskolo­r har olika åsikter om hur skolavslut­ningarna ska firas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden