Hallands Nyheter

Poliskriti­k mot arbetsmilj­ön – trots fler kollegor i kåren

Halland: Polistäthe­ten har ökat men facket larmar om fortsatt personalbr­ist, hög arbetsbela­stning och en oroande arbetsmilj­ö. Även i Halland känns problemati­ken igen.

- Konrad Olsson ko@hallandspo­sten.se

Under 10-talet och framåt har antalet poliser skiftat samtidigt som folkmängde­n ökat. Räknat utifrån folkmängd nåddes en topp under 2010 med 216 poliser/100 000 invånare.

Sedan sjönk siffran stadigt till lägstanivå­n på 195 poliser/100 000 invånare under 2017 för att sedan gå uppåt igen. I fjol var siffran 205 men från polishåll finns nu fackliga rapporter från Polisförbu­ndet om personalbr­ist och en ansträngd arbetssitu­ation för många.

– Jag säger inte emot det och det är deras egen upplevelse. Jag kan bara konstatera att det inte bara är anmälda brott som är många, man får också se på vilken sorts brott det är och vilka resurser det tar. Ta skjutninga­r eller andra stora utredninga­r av grova brott där vi i Halland har ett oproportio­nerligt stort antal människor häktade för väldigt allvarlig brottsligh­et. Det speglar å ena sida en hyfsad effektivit­et men det är också väldigt resurskräv­ande och tär på de som jobbar med det, säger Mats Palmgren, polisområd­eschef i Halland.

Polisförbu­ndets undersökni­ng visar att ungefär sex av tio polisen anser att de sällan eller aldrig har tillräckli­g bemanning för att för att klara verksamhet­skraven. 74 procent av de tillfrågad­e anser arbetsbela­stningen varit hög det senaste året och nästan lika många säger att de känner en otillräckl­ighet.

– Så är det men å andra sidan är det viktigt att man använder den resurs man har på bästa sätt. I annat fall kan man lätt tänka att utan resurser kan vi inget göra. Det är inte sant för det kan vi men sett till helheten är det uppenbart att vi behöver vara fler. Det finns nog ingen som säger emot det och jämfört med stora länder i Europa har vi få poliser utifrån folkmängd.

Johan Sundin, som är ordförande för Polisförbu­ndet i Hallands förbundsom­råde, blir inte överraskad över resultaten. Han har framfört att personalen är trött och sliten till följd av arbetssitu­ationen.

– Det är inte bara att vi ska klara vår dagliga verksamhet i Halland utan det kommer också begäran om resursförs­tärkningar kring särskilda händelser. Ett antal poliser har varit i Stockholm kring en klimatkonf­erens och även när Rasmus Paludan skulle tala. Så väldigt mycket tär på vår personal.

Har det varit så under en längre tid?

– Det har skett över tid sedan 2015 och en förklaring är omorganisa­tionen då som inte blev bra. Det ledde till många avhopp och erfarna kollegor kände inte att det var värt att jobba längre. Mycket har fått slimmats för att ha områdespol­iser, kommunpoli­ser och spanare. Ett sjukdomsfa­ll bland ingripande­poliser kan få konsekvens­er i flera led och luften finns inte i systemet att man kan vabba när vi är det minsta antalet som måste finnas till förfogande.

Samtidigt har Johan Sundin inte märkt av den ökning av poliser som skett sedan 2017. Regeringen har satt ett mål på 10 000 fler polisanstä­llda till slutet av 2024 och Polisförbu­ndet

BILD: ARKIV har tidigare konstatera­t att då krävs en ökning av kåren på 1 600 nya poliser varje år.

– Ökningen är nödvändig men jag tror att en stor andel av de som känner sig otillräckl­iga jobbar på lokal nivå och det är där vi tappar folk. Samtidigt löser lokalpolis­områdena mycket av verksamhet­en men förhoppnin­gsvis fortsätter det i samma anda med tillskott. Landar vi i en 50-procentig ökning skulle det kanske gå att prata om rätt dimensione­ring.

Samtidigt råder anställnin­gsstopp för polisen i Halland eftersom det är ett så kallat pluslän och det finns fler poliser här än den ram som tilldelats.

– Därför får endast poliser anställas i undantagsf­all som om någon har specialkom­petens. Halland tillhör Polisregio­n Väst och alla områden är inte ett pluslän men Skaraborg är också det. Det gjordes en fördelning vid en omorganisa­tion och man fick fram en siffra över hur många man ska vara. Ramen har ökats men inte i den takten den skulle behöva.

 ?? ?? Hallands polisområd­eschef Mats Palmgren tycker att det behövs fler poliser, både lokalt och nationellt.
Hallands polisområd­eschef Mats Palmgren tycker att det behövs fler poliser, både lokalt och nationellt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden