Hallands Nyheter

Många använder solkrämen fel

- Vivvi Alström/tt

Det finns en stor okunskap om hur man ska använda solkräm, enligt Läkemedels­verket. Många uppnår därför inte det skydd som utlovas på flaskan.

De solskyddsp­rodukter som finns på den svenska marknaden ska ha en märkning på svenska som beskriver hur den ska användas för att ge det utlovade solskyddet. Men det finns en del brister vad gäller märkningar.

– Vi avråder från att köpa solskyddsp­rodukter som inte har varningste­xter och bruksanvis­ning på svenska, säger Elmira Tavoosi, utredare på Läkemedels­verket.

Ett solskydd måste enligt regelverke­t skydda mot både UVB och Uva-strålning. Minst en tredjedel av solskyddsf­aktorn, spf, ska vara ett skydd mot Uva-strålning.

– Men det finns inget krav inom EU att det måste stå på flaskan att den innehåller skydd mot UVA men oftast finns det en symbol med bokstävern­a UVA i en cirkel, säger Elmira Tavoosi.

Saknas cirkeln är det alltså upp till konsumente­n själv att fråga om produkten även har ett Uva-skydd.

Solskyddsp­rodukten får inte heller påstå att den skyddar mer än den verkligen gör. Därför får den inte märkas med uttryck som ”sunblock”

eller ”skyddar hela dagen”.

Ett vanligt problem är, enligt Elmira Tavoosi, att alltför många använder alldeles för lite solkräm för att komma upp i det skydd som står på flaskan.

– Den mängd som används när man vetenskapl­igt testar ett solskydd motsvarar 36 gram eller cirka sex teskedar solkräm till en vuxen person. Man kan ha det som riktmärke, säger Elmira Tavoosi.

Ett annat misstag är att man använder en gammal solkräm. I regel märks det ut på flaskan hur länge den håller efter öppnande, men inte alltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden