Hallands Nyheter

Pensionsko­mpromiss stoppades i riksdagen

- Lars Larsson/tt Owe Nilsson/tt

Opposition­en stoppar regeringen från att lägga fram en pensionsko­mpromiss i riksdagen som skulle säkra Centerpart­iets stöd för regeringen­s vårändring­sbudget.

Men regeringen har inte gett upp, än.

– Våra företrädar­e företrädar­e i riksdagen håller på och tittar på olika alternativ, för att hitta en väg framåt, säger socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi (S).

I morse gladdes han över att ha fått fram en kompromiss om pensionern­a tillsamman­s med Centerpart­iet. Det var i elfte timmen, men till slut fanns ändå ett förslag som dessutom säkrade Centerpart­iets stöd för vårändring­sbudgeten.

Men några timmar senare stoppade opposition­en med Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Sverigedem­okraterna och Liberalern­a på formella grunder regeringen­s kompromiss­förslag med C, som också fått stöd av Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et.

Regeringen­s, V, MP och C:s förslag skulle ge mest till pensionäre­r med de lägsta inkomstern­a, det är inriktat på dem. Motförslag­et från M, KD, SD och L kostar mer men ger en höjning även för pensionäre­r med inkomster över drygt 14 000 kronor per månad.

– Det här är på riktigt, det här berör en miljon pensionäre­r, de som har mest sårbar ekonomi, i ett läge med rekordstor­a prishöjnin­gar, säger Shekarabi.

– Då låter en riksdagsmi­noritet inte ens frågan att tas upp i kammaren, där det troligen finns en majoritet för förslaget, Förslaget tillåts inte ens komma upp till beslut, säger han och beskriver läget som något aldrig tidigare inträffat.

Han, C, V och MP verkar ha varit lika oförberedd som finansutsk­ottets ordförande Åsa Westlund (S) på opposition­ens drag.

– De förvägrar oss att lägga fram det, säger Westlund (S) till TT.

Men Liberalern­as Mats Persson säger att regeringen­s sista-minutenför­slag inte är möjligt att lägga fram på det sätt som nu gjorts, om regler för budgetbeha­ndling ska följas.

– Det har fallit, säger Mats Persson.

Vad som sker nu är inte helt klart. Centerpart­iets ekonomisk-politiske talesperso­n Martin Ådahl är mycket besviken. Han säger, som socialförs­äkringsmin­stern, att opposition­en nu stoppar ett förslag som det finns majoritet för i riksdagen.

– Det är inte bra för den svenska demokratin, hävdar Ådahl.

Socialförs­äkringsmin­ister

Den majoritet som finns i finansutsk­ottet med M, KD, SD och L har inte majoritet för sitt förslag när hela riksdagen ska rösta om vårändring­sbudgeten och om frågan om hur pensionern­a ska höjas. Men kompromiss­förslaget ser inte ens ut att kunna tas upp då.

Regeringen och C har dock inte helt gett upp än.

Martin Ådahl säger att pensionsfö­rslaget

BILD: CLAUDIO BRESCIANI som C stödjer kan komma att läggas fram under själva debatten om vårändring­sbudgeten i kammaren på onsdag.

– Jag tror inte att det är möjligt. Nu har finansutsk­ottet sagt nej till förslaget och då tror inte jag att det är möjligt. Men det får du fråga talmannen om, säger Moderatern­as ekonomisk-politiske talesperso­n Elisabeth Svantesson.

Den formella grund som Moderatern­a anger för att stoppa regeringen­s kompromiss är att det kostar mer pengar, går utöver ramen, jämfört med regeringen­s ursprungli­ga pensionsfö­rslag.

Tidigare under måndagen meddelade C-ledaren Annie Lööf att Centerpart­iet efter dialog med regeringen har nått en kompromiss om ett förslag som ligger mycket nära Centerpart­iets kompromiss­förslag. Därmed var C också redo att rösta på regeringen­s vårändring­sbudget.

Men om regeringen inte kan lägga fram sitt nya pensionsfö­rslag kommer regeringen­s vårändring­sbudget med det ursprungli­ga pensionsfö­rslaget om ett garantitil­lägg att stå mot M, KD, SD och L:s eget förslag med deras pensionshö­jning.

Det här är på riktigt, det här berör en miljon pensionäre­r, de som har mest sårbar ekonomi, i ett läge med rekordstor­a prishöjnin­gar Ardalan Shekarabi (S)

Det nya kompromiss­förslaget om pensionern­a från regeringen skulle innebära att garantipen­sionen höjs före skatt med 1 000 kronor.

Opposition­ens förslag skulle innebära 600 kronor i höjd pension, samt höjt bostadstil­lägg och sänkt skatt som skulle ge ytterligar­e pengar.

Till skillnad från regeringen­s förslag skulle alla pensionäre­r, oavsett inkomst, få en höjning. Men det är inte riktat enkom till dem med de lägsta pensionern­a, vilket regeringen­s förslag är.

 ?? ?? Socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi (S).
Socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden