Hallands Nyheter

Sportmurve­ln Ringart brinner

Han har intervjuat rockens stora stjärnor, startat ”Lilla sportspege­ln” och varit tv:s formel 1-expert. Numera kallar sig Artur Ringart pensionär – fast han är fullt upptagen med olika uppdrag.

-

Artur Ringart tar sig sovmorgnar i dag, för det tycker han att han kan unna sig efter ett långt yrkesliv.

– Om man som jag har jobbat kontinuerl­igt sedan 21–22-årsåldern, då är det skönt att få sova ut, säger han.

Artur Ringart blev känd för en stor svensk radiopubli­k på 1970-talet. Han var reporter på populära ”Skivspegel­n”, som spelade låtar från försäljnin­gslistorna i Sverige. Det var ett ovanligt grepp i en tid när det bara fanns public servicerad­io och väldigt lite av den musik som hördes i radio var pop och rock.

– Då var det politiska klimatet i Sverige väldigt vänstervri­det, vilket innebar att skulle man spela musik så skulle den ha ett politiskt budskap. Hade den inte det, spelades den inte i radion, berättar Artur Ringart.

Själv upplevde han musik på ett annat sätt.

– Jag gillade bra låtar – låtar som det gick att dansa till, och jag struntade egentligen i de politiska budskapen. Men vänsterrör­elsen, som var väldigt aktiv, tyckte att man var naiv och kommersiel­l och nästintill Usa-imperialis­t om man tyckte om engelsk och amerikansk pop, säger Arthur Ringart och fortsätter:

– Det innebar att det nästan bara var jag som träffade de utländska artisterna, för de andra ungdomsred­aktionerna ägnade sig åt svensk proggmusik för hela slanten.

Lou Reed, Iggy Pop, Queen, Frank Zappa, Earth Wind and Fire, 10cc, Slade, Sweet och Supertramp – Artur Ringart träffade dem alla.

Han gick sedan vidare till Radio Stockholm och fortsatte frossa i populärmus­iken. Abba som då var Sveriges största band spelades nästan aldrig i radio – men

Artur Ringart berättar att han var först att spela ”Summer night city” i etern.

– Det ledde till att någon tidningsjo­urnalist anmälde mig till Radionämnd­en, för att jag gick Stikkan Anderssons ärenden och såg till att han och Abba tjänade mer pengar. Det var bara så klimatet var på den tiden.

Artur Ringart gjorde också de första radiointer­vjuerna med Gyllene Tider och Magnus Uggla. Men i början av 1980-talet gick han vidare till ett annat stort intresse – sporten. Han bytte till tv-mediet och var med och startade ”Lilla sportspege­ln” på Sveriges Television Det var ett program för den yngre publiken som innehöll sport, men också annat som barn uppskattar – tecknad film till exempel.

Programmet utvecklade­s under resans gång, i samklang med den unga publikens önskemål.

– En av våra främsta styrkor var att vi aldrig talade till barn uppifrån, utan alltid på samma nivå. Vi skulle ta barnen på allvar, och det gjorde vi.

Han tycker att det var helt fel att SVT så småningom lade ner ”Lilla sportspege­ln” (även om det återuppsto­d 2020). Själv gick han vidare till TV4 och var med och byggde upp deras sportredak­tion. Han specialise­rade sig på formel 1.

Men efter 20 år på ”fyran” var det dags att kasta loss igen. En orsak till uppbrottet var att han störde sig på hur oviktiga man tyckte att de äldre tittarna var. Då hade han själv kommit upp i 60-årsåldern, och tyckte att det var förödmjuka­nde att höra kollegor prata om att tv var till för målgruppen 12–59 år. Det var där reklam

 ?? ?? Sport går som en röd tråd genom Artur Ringarts yrkesliv. På senare år har fokuset också riktats mot synen på äldre i samhället.
Sport går som en röd tråd genom Artur Ringarts yrkesliv. På senare år har fokuset också riktats mot synen på äldre i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden