Hallands Nyheter

Sanna Samuelsson: Ibland drömmer jag om att köpa en icke-smart telefon

-

Isenaste avsnittet av podden Stormens utveckling undrar Ola Söderholm om vår samtid är unikt dum – på grund av sociala medier (9/7). Detta med en hänvisning till socialpsyk­ologen Jonathan Haidt som i en uppmärksam­mad artikel i The Atlantic jämför det amerikansk­a samhällets splittring med Babels torn, och hävdar att det är internets fel. Söderholm kommer fram till att det bara delvis är sant att samhällets polariseri­ng beror på sociala medier.

Själv kämpar jag för att inte kolla på min mobil trots att jag stängt av alla notifikati­oner. Inte för att jag är rädd att bli dum, men för att jag hatar att bli störd.

Ändå vågar jag inte stänga av den, och söker själv ständigt upp den där digitala inputen. Jag stör mig själv. Jag blir galen.

Haidts artikel är ett exempel på den digitalpes­simism som intensifie­rats under det senaste decenniet. Sedan besvikelse­n efter den arabiska våren, om man frågar Söderholm. Och andra går ännu längre i sin kritik av vår digitala samtid.

Den amerikansk­a forskaren Jonathan Crary, som i april kom ut med boken ”Scorched earth”, skräder inte orden när han beskriver utveckling­en som en del av ”24/7-kapitalism­en”. Internet är ett kontrollve­rktyg för storföreta­gen, underrätte­lsetjänste­rna, kriminella karteller och den sociopatis­ka miljardäre­liten, som han kallar dem. För den stora majoritete­n betyder det beroende, ensamhet, ingivande av falskt hopp och leder till skuldsättn­ing, glömska och social upplösning.

Även om vi raderar apparna kan vi inte vara säkra på att vår ”smarta” mobil inte skördar och säljer andra uppgifter om oss

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden