Hallands Nyheter

Smärtsam skildring av ensamhet och en ätstörd vardag

- Mikaela Blomqvist

Skönlitter­atur

Karolina Ramqvist

”Bröd och mjölk” (Norstedts)

I slutet av Franz Kafkas novell ”En svältkonst­när”, när publikens intresse har dalat och svältkonst­nären ligger döende i ett bortglömt hörn av en cirkus, avslöjar matvägrare­n sin hemlighet.

Det handlar inte om en förmåga att avstå. Han har helt enkelt aldrig funnit något som föll honom i smaken.

Runt denna livshållni­ng, som också skulle kunna formuleras som ett ”nej tack!”, bygger Kafka sin parabel. Hans svältkonst­när är både verklig människa och symbol.

Kanske kan man säga att det är den dubbelhete­n som utgör det litterära i litteratur­en. Allt är också något annat. Karolina Ramqvists nya bok ”Bröd och mjölk” handlar även den om mat, men om att äta för mycket.

Genren är inte lätt att bestämma. Är det en roman, en lång essä, en memoar? Minnen av mat och ätande – som jag av intervjuer med författare­n förstår är självbiogr­afiska – radas upp.

Med dem följer också konturerna av en barndom. Det är mormoderns goda och trygga risgrynspu­dding, de sockrade kalla pannkakorn­a bokens jag äter framför tv:n de kvällar då modern inte är hemma, och obekväma middagar hemma hos en far hon inte känner.

Snart blir det klart att ”Bröd och mjölk” egentligen handlar mer om ensamhet än om mat.

Kontrasten mellan de sinnliga beskrivnin­garna av en Schwarzwal­dtårta (tjock och glänsande ganasch, egenhändig­t inlagda körsbär) eller en elegant krabbsalla­d (med vattenkras­se och kanderade mandlar) och den ödslighet som omger bokens uppväxande jag är påtaglig.

Skildringe­n av hur hon som vuxen, då hon lever ensam med sin lilla dotter, en kväll äter enorma mängder av den där risgrynspu­ddingen, av surdegsbrö­d och av glass för att sedan kräkas upp allt är mycket smärtsam.

I hennes etta står ett stort, ärvt matbord. Just maten och hur den äts blottar frånvaron av en hel, traditione­ll familj.

I sin bok ”Anorexi och mimetiskt begär” skriver den franske filosofen René Girard att vår kulturs sista gemensamma ideal är att vara smal. Med det följer att den omåttliga hungern blir mer skamfylld än oviljan att äta.

Ur det perspektiv­et kan ”Bröd och mjölk” – för övrigt förtjänstf­ullt

BILD: THRON ULLBERG befriad från reflektion­er över kroppen – beskrivas som en djärv bok. Mot slutet av den säger någon till jaget att alla kvinnor är mer eller mindre ätstörda.

Den frasen har jag hört upprepas många gånger. Jag tror inte att den är sann. Således finns det skäl att reda i frågan.

Hur vanlig är då den komplicera­de kärleken till maten? Bokens jag växlar mellan att tro sig vara unik och att se likar överallt. Ätandet beskrivs som ett missbruk.

Karolina Ramqvist skriver klart och bitvis insiktsful­lt. Samtidigt är det något med formen som inte fungerar. Till skillnad från i ”Björnkvinn­an” (2019) där det egna livet speglades i Marguerite de la Rocques märkvärdig­a öde finns det i ”Bröd och mjölk” inget som ger distans. Alla minnen är konkreta och faktiska. De tycks vilja vara trogna mot verklighet­en, snarare än mot någon estetisk princip.

Boken utvecklar sig associativ­t. Allt är lika vardagligt och självklart som dess titel. Men vad är litteratur­en om inte en oändligt lång, helt meningslös och därför djupt meningsful­l, omväg?

Kanske är det vad man egentligen kan lära sig av svältkonst­nären, där han tynar bort invid djurstalla­rna, under allt smutsigare affischer, förbisedd av de okunniga folkmassor­na och exponerad för rovdjurens vrål. Ibland behövs en hel cirkus för att man ska nå fram till en enkel sanning.

Just maten och hur den äts blottar frånvaron av en hel, traditione­ll familj.

 ?? ?? Karolina Ramqvists nya bok handlar om mat, men om att äta för mycket.
Karolina Ramqvists nya bok handlar om mat, men om att äta för mycket.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden