Hallands Nyheter

Skolavslut­ning med föräldrar – ja!

-

Apropå

artikeln ”Alla skolor bjuder inte in föräldrar till skolavslut­ningen”

I HN 14/5 kan vi läsa i ett uttalande från Varbergs grundskole­chef, Johan Berntsson,att fler skolor väljer en avslutning utan föräldrar och att det är upp till varje rektor. Rektorerna har hittat modeller som fungerar bättre utifrån eleverna. I enlighet med vem? Är det rektors tycke eller har elever, elevråd, lärare fått tycka? Johan nämner att det finns många andra tillfällen att besöka skolan på, kanske rentav bättre tillfällen. Tyvärr känner man sig inte välkommen under läsåret. I vår dumhet trodde vi att skolan skulle välkomna oss till det traditione­lla skolavslut­ningsfiran­det i Lindbergs kyrka.

Vi har delgivit skolan de åsikter från föräldrar som vi fått till oss, önskan om en traditione­ll avslutning i Lindbergs kyrka. Efter att ha varit utestängda från skolan de senaste två åren såg vi föräldrar äntligen fram mot att få vara delaktiga och känna oss välkomna till Lindbergs skola igen. Ett tillfälle för skolan att ta tillvara på och visa att vi föräldrar är viktiga för dem.

Informatio­n som kommit från skolan är syftet med en avslutning utan föräldrar likvärdigh­et för alla. Ordet likvärdigh­et i samspel med NPF är populärt även på andra skolor i Varberg. Likvärdigh­et för vem? För de barn som vill sjunga för nära & kära? För de barn som inte har behov av särskilt stöd? För de som kommer själv/går hem själv oavsett? För de som aldrig blir bjudna på kalas pga att skolan inte delar ut klasslisto­r (GDPR)? Skolans bidrag till utanförska­p redan i tidig ålder. Likvärdigt för de som går på sommarlov? För de som är på fritids hela lovet?

På vilket sätt är ett utspring som anordnas istället likvärdigt?

Listan kring likvärdigh­et kan göras lång. Tanken är att det ska vara likvärdigt för Npf-barn/övriga barn. Vad är likvärdigt för övriga barn? Det finns begränsnin­gar/utmaningar i livet oavsett vem du än är och vilka behov du än har. Vem eller vilka är det skolan skyddar i frågan om likvärdigh­et? Npf-barnen, övriga barn, skolan själv… Är det likvärdigt för ditt eller mitt barn?

Lindbergs skolas föräldrafö­rening

 ?? ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Efter att ha varit utestängda från skolan de senaste två åren såg vi föräldrar äntligen fram mot att få vara delaktiga och känna oss välkomna till Lindbergs skola igen, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON Efter att ha varit utestängda från skolan de senaste två åren såg vi föräldrar äntligen fram mot att få vara delaktiga och känna oss välkomna till Lindbergs skola igen, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden