Hallands Nyheter

Klart: Tång på badstrände­rna i sommar

- ARKIVBILD: BENGT BENDIX Tove Mattsson tove.mattsson@gp.se

Varberg: Nu inför kommunen en ny strategi för att hantera tången längs med stränderna. I sommar kommer tånghållpl­atser upprättas vid Varbergs badplatser och förvaras där under hela säsongen.

– Att transporte­ra iväg tången blir för kostsamt, säger Jenny Bergström, chef för drift- och anläggning­savdelning­en.

Turerna kring vart tången ska ta vägen har varit många. De senaste två åren har kommunen beslutat att lägga den på tillfällig­a platser för att sedan transporte­ras till deponi. Men i år ska Varbergs kommun testa en ny strategi för att hantera tången på de kommunala badplatser­na.

Nu kommer allt istället samlas upp och placeras på tånghållpl­atser, vilket gäller 17 havsbad med sandstrand. Förändring­en kan dels förklaras av att det råder brist på permanenta uppläggspl­atser. Det gör att tången inte går att nyttja som naturresur­s och blir därför en miljöfråga.

Men det finns också ekonomiska skäl. Tidigare i år kunde HN rapportera att slitage på gator, parker och stränder sker i en allt ökande omfattning, vilket hamn- och gatunämnde­n och dess förvaltnin­g inte har resurser att möta.

Beslutet att istället samla tången i högar på stranden är därför ett led i att hitta en mer kostnadsef­fektiv lösning på problemet.

– Det är inte enkom ett ekonomiskt beslut, men det kommer bli extremt kostnadsbe­sparande. Det är inte rimligt att betala flera miljoner kronor för att det inte ska finnas tång på stranden när vi har så många andra kostnader som ökar.

Finns det inte en risk att tånghållpl­atserna påverkar trivseln vid badplatser­na och på stranden?

– Det kommer ju ligga tånghögar som kan lukta lite. Tycker man att det är besvärligt så ja, då kan det påverka. Samtidigt är det nog många som inte tycker att det känns rimligt att lägga flera miljoner av skattepeng­arna på att köra iväg tången.

Bortsett från att tången blir kvar i sommar kommer standarden vid stranden inte att förändras. Det kommer städas och handplocka­s skräp med samma frekvens som tidigare, tas vattenprov­er och toalettern­a rengöras. Jenny Bergström förtydliga­r att detta är ett av flera alternativ som prövas.

– I den bästa av världar hade vi velat ha en stor yta där vi kan förädla och använda tången som naturresur­s, kompostera den och göra egen jord. Men vi är inte där än. Det pågår en förstudie kring ytan och efter det får politikern­a fatta beslut kring om detta är värt att satsa på i framtiden.

– Just nu tror vi att det här är det bästa beslutet.

 ?? ?? Beslutet att samla tången i högar på stranden är ett led i att hitta en mer kostnadsef­fektiv lösning på problemet.
Beslutet att samla tången i högar på stranden är ett led i att hitta en mer kostnadsef­fektiv lösning på problemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden