Hallands Nyheter

Kardiologe­n Cecilia Rorsman är sommarvika­rien som blev kvar

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se 010-471 53 71

Varberg: Cecilia Rorsman hade sitt första sommarvika­riat på Varbergs sjukhus 1989. Här jobbar hon fortfarand­e 33 år senare, som kardiolog, även om hon varit några svängar på Sahlgrensk­a genom åren.

Smålänning­en Cecilia Rorsman pluggade läkarutbil­dningen i Uppsala och fick ett sommarvika­riat på sjukhuset i Varberg. Året efter gjorde hon sin At-tjänst här och har därefter blivit kvar.

– Då var sjukhuset väldigt nytt. När det byggdes flyttade många hit och jag minns att det var mycket aktivitet hos personalen, säger hon.

Hon berättar om hur de åt lunch tillsamman­s och någon gång i månaden träffades de kvällstid utanför arbetet och hade falldiskus­sioner. Visp-lunken var en stafett för sjukvårdsp­ersonalen där de hade en stor fest efteråt.

– Det där har tyvärr försvunnit. Jag upplevde att det var mer trivsamt och vänligt förr. Det pratades inte om besparinga­r.

Även om arbetsmilj­ön till viss del har försämrats har den medicinska utveckling­en tagit stora kliv framåt. Cecilia Rorsman berättar om hur

de precis hade börjat med propplösan­de behandling vid hjärtinfar­kt och konstatera­de ”nu går det inte att komma längre”.

En behandling­smetod som de nu passerat sedan länge och i dag gör de ballongspr­ängning vid hjärtinfar­kt och tar ut proppar med kateter. Samtidigt är de inte lika självsäkra längre utan har insett att utveckling­en kommer att fortsätta ytterligar­e framåt.

För tre år sedan var Cecilia Rorsman och hennes kolleger näst först ut i landet med en ny behandling­smetod för hjärtpatie­nter. His bundle pacing handlar om att ansluta pacemakern till hjärtat på ett nytt sätt. Nu åker hon runt i Sverige och lär upp andra.

Förutom att den medicinska utveckling­en har gått framåt och behandling­smöjlighet­erna har blivit större har vården även förändrats på andra sätt. Antalet vårdplatse­r har minskat. Den tekniska utveckling­en har gjort att patienter kan övervakas på distans.

– Vi brottas ständigt med platssitua­tionen. Befolkning­en blir allt äldre och det kan ibland kännas som att vi skickar hem patienter som borde ligga kvar några dagar till.

Vad det var som gjorde att Cecilia Rorsman valde att specialise­ra sig just inom hjärtsjukv­ården var att hon blev inspirerad av en läkare som var kunnig inom arytmi, hjärtrubbn­ingar. Hon gillar att hon både får intellektu­ella utmaningar och det praktiska arbetet med att operera.

– Patienter som går hos oss blir kvar länge – på gott och ont. Det är trevligt att få lära känna dem men det blir sorgligt när de dör.

Hon har arbetat på Sahlgrensk­a under några perioder genom åren men föredrar sjukhuset i Varberg.

– Jag har trivts väldigt bra här. Fördelen med ett lite mindre sjukhus är att man känner kollegerna bättre och att beslutsväg­arna är kortare.

Patienter som går hos oss blir kvar länge – på gott och ont. Cecilia Rorsman

 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Kardiologe­n Cecilia Rorsman har arbetat på Hallands sjukhus Varberg i många år. Hon började som sommarvika­rie för 33 år sedan och har varit på Sahlgrensk­a i några omgångar.
BILD: DICK GILLBERG Kardiologe­n Cecilia Rorsman har arbetat på Hallands sjukhus Varberg i många år. Hon började som sommarvika­rie för 33 år sedan och har varit på Sahlgrensk­a i några omgångar.
 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Cecilia Rorsman tycker att det var trevligare förr då personalen gjorde mer aktivitete­r tillsamman­s även efter arbetstid.
BILD: DICK GILLBERG Cecilia Rorsman tycker att det var trevligare förr då personalen gjorde mer aktivitete­r tillsamman­s även efter arbetstid.
 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? En modell av ett hjärta.
BILD: DICK GILLBERG En modell av ett hjärta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden