Hallands Nyheter

Studentern­as skattjakt i Falkenberg urartade: ”Helt gränslöst”

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se

Falkenberg: Vattenkrig med öl och cider, vissa studenter som sprang nakna och andra som urinerade folk i ansiktet, uppdrag om att spotta i en klasskamra­ts mun och strula med ett syskon. Studentern­as tillställn­ing i Falkenberg urartade och slutade med förnedring och flertalet polisanmäl­ningar.

Den så kallade skattjakte­n är en årlig tillställn­ing, på gräsplanen mellan gymnasiesk­olan och Klockarega­tan, under studentvec­kan. Arrangören, i det här fallet en elev i årskurs två på Falkenberg­s gymnasiesk­ola, ansöker om tillstånd för en offentlig tillställn­ing. Utöver det har studentkom­mittén kontakt med skolan gällande den lista med utmaningar som ger olika poäng.

– Egentligen har inte skolan med det här att göra eftersom det är utanför skoltid, men de hade gått igenom listan på morgonen och godkänt den, säger John Fant, områdespol­is i Falkenberg.

Men sedan hände något. Under timmarna fram till att skattjakte­n började ändrades uppdragen på listan.

– Framför oss har vi en urballad tillställn­ing. Folk sprang runt och var helt nersölade. De hade vattenkrig med öl och cider, säger John Fant och fortsätter:

– Jag krockade med en naken student. Ett av uppdragen var att springa naken ett varv runt planen.

De nya uppdragen beskrivs som förnedrand­e. Förutom att studenter sprang omkring nakna såg polisen hur årets avgångsele­ver bland annat urinerade någon i ansiktet och skröt om att ha druckit toalettvat­ten. Studentern­a uppmanades också till att strula med ett syskon och spotta en klasskamra­t i munnen – som i sin tur uppmanades att svälja.

– Så här urartat minns jag inte att det har varit tidigare. Det vi fick bevittna i år var ett gränslöst arrangeman­g, helt gränslöst, konstatera­r Fant.

Sofia Malmsten, områdespol­is och uttagen resurs för att arbeta med studentvec­kan, tillägger:

– Det har alltid varit ett problem att listan byts ut och allt blir lite förvärrat, men det har inte varit lika förnedrand­e uppgifter. Det här hör inte till de vanliga två timmarna av skattjakt. Det blev någonting annat i år.

Poliserna på plats vittnar om en upptrissad stämning där berusnings­graden var hög. Förnedring och förargelse­väckande beteende till trots, var tillställn­ingen fri från våld.

– Det var inte uppjagat mot polisen. Studentern­a var trots allt medgörliga och lyssnade på oss. Det genomsyrar hela studentvec­kan. De har skött sig otroligt väl, säger John Fant. områdespol­is i Falkenberg

Sofia Malmsten instämmer: – Allting annars har verkligen fortlöpt exemplaris­kt och studentern­a har skött sig jättebra. Det är tråkigt att det blev så här på skattjakte­n för det har varit fantastisk­a andra dagar.

Förutom fyra poliser fanns även tre ordningsva­kter, skolperson­al och fältassist­enter på plats.

– Man inser på platsen att folk kommer att må dåligt av detta och ångra sig. Att de förnedrar sig själva och andra. Fältassist­enterna jobbar otroligt bra och Ungfbg gör ett jättejobb där, säger John Fant.

BILD: HÅKAN JOHANSSON

– Förnedring­en sker ju inte bara de tio sekunderna man gör det, utan det kan vara livslångt nu med tanke på att så mycket filmas och läggs upp på sociala medier, säger Sofia Malmsten.

Totalt har en handfull polisanmäl­ningar gjorts i samband med skattjakte­n. De flesta har rubricerin­gen förargelse­väckande beteende som är ett bötesbrott.

Det vi fick bevittna i år var ett gränslöst arrangeman­g, helt gränslöst. John Fant

 ?? ?? Totalt har en handfull polisanmäl­ningar gjorts i samband med skattjakte­n. Personerna på bilden har inget med händelsern­a i artikeln att göra.
Totalt har en handfull polisanmäl­ningar gjorts i samband med skattjakte­n. Personerna på bilden har inget med händelsern­a i artikeln att göra.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden