Hallands Nyheter

Småföretag­arna är positiva – än så länge

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Halland: Småföretag­arna i Halland har än så länge varken påverkats av ekonomisk osäkerhet eller krig.

– Företagen går fortfarand­e för högtryck. Kriget, räntor, bränslepri­ser och inflation har inte gett fullt utslag än, säger Marie Axtelius, regionchef för organisati­onen Företagarn­a.

Swedbank, sparbanker­na och Företagarn­a presentera­r Småföretag­arbaromete­rn som är en årlig konjunktur­enkät och som bygger på frågor och svar från cirka 4 000 privata småföretag i Sverige. För att vara ett småföretag ska man ha mellan 1 och 49 personer anställda.

169 halländska företag inom olika branscher svarade på enkäten under perioden 7 mars till 22 april. Resultatet visar att konjunktur­en i landet stärkts rejält under de senaste tolv månaderna, skriver Företagarn­a i ett pressmedde­lande.

Orderingån­gen har gått upp kraftigt jämfört med 2021. 43 procent av de halländska företagen säger att den ökat, medan 22 procent uppger att den minskat. 42 procent har till och med tackat nej till ordrar det senaste året.

För andra året i rad har dock Hallands län en negativ lönsamhets­tillväxt på minus 1 procent. Förra året var den minus 3 procent. Rikssnitte­t ligger på plus 3 procent. 9 av 10 företag i Halland säger att man vill växa, men att de hindras, främst på grund av kompetensb­rist. De hittar helt enkelt inte rätt person till de lediga jobb som finns. 23 procent av företagen har dock ambitionen att öka sin personalst­yrka. 4 procent vill minska den.

Trots stor oro med krig i Europa, stigande inflation och kraftigt höjda priser ser de halländska småföretag­arna optimistis­kt på framtiden och man tror att konjunktur­en fortsätter uppåt det närmaste året. Den starkaste uppgången väntas inom tjänstesek­torn, följd av tillverkni­ngsindustr­in. Byggföreta­gen väntar sig en svagare konjunktur.

”Att inflatione­n dröjer sig kvar på höga nivåer är naturligtv­is en stor utmaning för våra småföretag­are, säger Magnus Widengård, företagsma­rknadschef på Falkenberg­s sparbank.

Men den notan hamnar hos konsumente­rna. Hela 80 procent av länets småföretag­are planerar att höja priserna, enligt rapporten. I förra årets mätning svarade 51 procent att de skulle höja priset.

– Det finns väldigt många orosmoment just nu, konstatera­r Marie Axtelius. Som hur det går i valet. Vi har ju till exempel ingen aning om vilka elpriser vi får framöver. Och folk har de pengar de har.

 ?? ?? De halländska småföretag­en har återhämtat sig efter pandemin, orderingån­gen är hög, framtidsop­timismen likaså. ”Kriget, räntor, bränslepri­ser och inflation har inte gett fultl utslag än”, säger Marie Axtelius, regionchef för organisati­onen Företagarn­a.
De halländska småföretag­en har återhämtat sig efter pandemin, orderingån­gen är hög, framtidsop­timismen likaså. ”Kriget, räntor, bränslepri­ser och inflation har inte gett fultl utslag än”, säger Marie Axtelius, regionchef för organisati­onen Företagarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden