Hallands Nyheter

Regeringen vill skärpa straff för miljöbrott

- Anja Haglund

Den organisera­de brottsligh­eten har gett sig in på miljöområd­et. Nu tillsätter regeringen en utredning för att se över miljöstraf­frätten.

– Det här ska upphöra att vara en fredad zon i Sverige, säger klimatoch miljöminis­ter Annika Strandhäll (S) på en pressträff.

Miljöbrott kan orsaka allt från svåra bränder till farliga utsläpp och förorening­ar. Polisen har uppmärksam­mat regeringen på ett särskilt samband mellan miljöbrott och den organisera­de brottsligh­eten.

I en rapport från i mars beskrivs hur brottsligh­eten ökar och att dess omfattning sannolikt är grovt underskatt­ad.

– För få miljöbrott klaras upp och straffen är för låga, säger Strandhäll.

Särskilt drabbad tycks avfallshan­teringen vara. De senaste åren finns enligt regeringen flera exempel på avfall som hanterats illegalt; företag som grävt ner farligt avfall, eller som tagit betalt för att ta emot stora mängder avfall som lämnats på sopberg.

ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY

Men miljöbrott­en kan även handla om illegal kosmetika och handel med utrotnings­hotade djur och växter.

Drivkrafte­n är att det går att tjäna stora pengar, samtidigt som aktörerna kan agera relativt ostört.

– Enligt Europol är miljöbrott mycket lukrativt. Det kan till och med vara lika lönsamt på europeisk basis som hela droghandel­n, säger justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) på pressträff­en.

För den organisera­de brottsligh­eten handlar det även om att tvätta pengar, säger han.

– Det är ett klassiskt sätt att ta sig in i legala verksamhet­er. Man går via sophanteri­ng, avfallshan­tering – det är klassiskt amerikansk­t maffiasätt att ta sig in i de verksamhet­erna och dominera.

Syftet med utredninge­n är att samhället ska bli bättre på att förebygga, upptäcka, utreda och lagföra miljöbrott. Särskilt fokus ska riktas mot hur den organisera­de brottsligh­eten kan kommas åt.

Dessutom vill regeringen skärpa straffen. I dag ger miljöbrott normalt böter eller fängelse i upp till två år, men det är sällsynt att förövare döms till fängelse.

– Straffskal­orna ska vara avskräckan­de, säger Johansson.

Regeringen vill också att det ska bli möjligt att svartlista personer som begått miljöbrott, så att de inte fortsättni­ngsvis kan ägna sig åt miljöfarli­g verksamhet.

Utredare blir Helena Eckerrot Flodin, med lång erfarenhet som miljöåklag­are.

 ?? ?? Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden