Hallands Nyheter

De fyra Eu-topparna vill ge Ukraina kandidatst­atus

- Martin Yngve Kristin Groth

Frankrike och Tyskland ställer sig tillsamman­s med Italien och Rumänien bakom att Ukraina ”omedelbart” får status som kandidatla­nd till EU. Det säger ledarnas länder på en gemensam presskonfe­rens efter att ha träffat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Ukrainas vilja att ansluta sig till EU, och president Zelenskyjs önskan om mer vapen från väst – det stod överst på agendan när fyra Eu-toppar kom till Kiev.

Och han bönhördes på båda punkterna.

– Alla vi fyra ställer oss bakom att Ukraina omedelbart får kandidatst­atus, säger Frankrikes president Emmanuel Macron i Ukrainas huvudstad.

Italiens premiärmin­ister Mario Draghi fyller i:

– Det viktigaste budskapet det här besöket kan ge är att Italien vill se Ukraina i EU, säger han enligt AFP.

– Ukraina tillhör den europeiska

familjen, lägger Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz till.

Emmanuel Macron har tidigare sagt att det kommer att ta ”årtionden” för en kandidat som Ukraina att gå med i EU, och Olaf Scholz sade i maj att något snabbspår in i EU kommer det inte bli tal om för Ukrainas del.

Och ledarnas ord i Kiev ska även ses mot bakgrund av den utdragna process som väntar mellan kandidatst­atus och medlemskap, förhandlin­gar som kan ta årtionden.

Macron säger dock nu att en eventuell ny status för Ukraina ska åtföljas av en väl utstakad väg framåt.

– Och den kommer också att ta situatione­n i Balkan och närliggand­e länder, i synnerhet Moldavien, i beaktande, säger han.

Även Moldavien, som ansökt om medlemskap, ska stöttas säger Scholz:

– Tyskland är för ett positivt beslut, det gäller även för Moldavien.

Ett snabbspår för Ukraina skulle nämligen kunna reta upp i länder som Nordmakedo­nien, Montenegro, Serbien och Albanien – länder som fick kandidatst­atus mellan 2005 och 2009 och ännu inte har släppts in i Eu-värmen.

Zelenskyj ser dock bara positivt på det nya budskapet från Eu-topparna.

– Vi är redo att arbeta för att vår nation ska bli en fullvärdig medlem i EU. Ukrainarna har redan förtjänat att få gå mot medlemskap och kandidatst­atusen, säger han på den gemensamma presskonfe­rensen.

De tre Eu-topparna Macron, Scholz och Draghi reste under torsdagen med tåg från Polen, och väl på plats anslöt även Rumäniens president Klaus Iohannis.

Efter ett besök i den krigsdrabb­ade förstaden Irpin mötte de Volodymyr Zelenskyj. Förutom stödet om kandidatst­atus lovar Macron att skicka ytterligar­e sex haubitsar till Ukraina, utöver de tolv landet

BILD: LUDOVIC MARIN

och radarsyste­m”.

Scholz säger att han är chockerad över förödelsen han sett i Irpin.

– Det visar hur brutalt det ryska anfallskri­get är, och hur det bara är inriktat på att förstöra och erövra.

Ukraina tillhör den europeiska familjen Olaf Schulz

Ledarnas besök kommer inför att EU:S ledare förbereder sig för att den 23–24 juni fatta beslut om Ukrainas begäran om Eu-medlemskap, och inför ett viktigt Nato-toppmöte den 28–30 juni i Madrid.

Dessutom väntar ett G7-möte i södra Tyskland mellan de två toppmötena, och dit är Zelenskyj inbjuden, enligt Scholz.

 ?? ?? Italiens premiärmin­ister Mario Draghi, Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Frankrikes president Emmanuel Macron och Rumäniens president Klaus Iohannis möttes i Kiev under torsdagen.
Italiens premiärmin­ister Mario Draghi, Tysklands förbundska­nsler Olaf Scholz, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Frankrikes president Emmanuel Macron och Rumäniens president Klaus Iohannis möttes i Kiev under torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden