Hallands Nyheter

Haylie Ygreus får chansen i världstävl­ingen

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Malin Baryard-johnsson, Peder Fredricson...och trettonåri­ga Haylie Ygreus från Vessigebro. Där har ni några av deltagarna i helgens Global Champions Tour i Stockholm.

– Jag har bara sett Stockholms stadion på tv och nu ska man rida där. Det är väldigt coolt, säger Falkenberg­sortens Rf-ryttaren.

Det är under de sista skälvande timmarna inför avresan till Stockholm som Hn-sporten besöker gården i Vessigebro. Haylie Ygreus, hennes mamma Janna och en av Haylies kompisar jobbar för att få allt i ordning innan det är dags att gå och lägga sig. Det blir en kort natt. Klockan 03:00 är det nämligen dags att ge sig av mot huvudstade­n.

– Vi ska vara där 10:30, arrangören är väldigt noga med att man kommer den tid som man har blivit tilldelad, berättar Haylie, som står inför sin största tävling hittills.

Som en av Sveriges tio största talanger i klassen childrenry­ttare 12-14 år har hon och hennes häst Magic Horn RAA nämligen blivit uttagna att vara med i en kringklass i helgens världstävl­ing Longines Global Champions Tour.

– Jag fick reda på det förra veckan att jag hade blivit uttagen. Mamma fick ett mejl och ringde mig. Jag blev så klart jätteglad.

Blev du förvånad?

– Både ja och nej. Det är klart att det är en stor grej, men jag tycker ändå att det har gått väldigt bra för mig och Magic Horn.

Det här blir dock en helt annan upplevelse än tidigare tävlingar.

– Jag kommer nog vara ganska nervös, det är helt klart min största tävling hittills, men jag ska försöka göra allt på samma sätt som jag brukar. Det är nog viktigt att försöka se det som vilken tävling som helst, säger hon och fortsätter:

– Det kommer vara jättemycke­t publik, mer än vad vi har varit med om tidigare. Det gäller att vi fokuserar.

Tur då att just det och samspelet är ekipagets främsta egenskaper.

– Vi har ett bra fokus tillsamman­s. Hon var den första stora hästen jag prövade och det kändes bra från första början. Sedan tar det ungefär två år att lära sig hur en häst fungerar helt och hållet, och vi har bara känt varandra sedan september. Jag vet

BILD: HÅKAN JOHANSSON inte riktigt hur hon reagerar på alla klappar och avstånd, men det fungerar ändå bra.

Men tro inte att Haylie och Magic Horn är nöjda redan nu.

– Jag vill få en bra känsla och vinna. Jag vet att de andra är väldigt bra, annars blir man inte uttagen till den här tävlingen, men jag tror verkligen på oss. Hon är väldigt snabb.

En seger framför storpublik hade smakat fågel, och därtill varit en milstolpe på vägen mot det slutgiltig­a målet för ryttaren som fick sin första häst när hon var fyra.

– Jag ska bli bäst i världen...

” Hon var den första stora hästen jag prövade och det kändes bra från första början. Haylie Ygreus

 ?? ?? Många ryttare har ”sin” tävlingshä­st på någon annans gård, men Haylie har fördelen att ha Magic Horn hemma hos sig.
Många ryttare har ”sin” tävlingshä­st på någon annans gård, men Haylie har fördelen att ha Magic Horn hemma hos sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden