Hallands Nyheter

Rix FM Festival får öl och vin enligt kommunens avtal

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Varbergs kommun betalar inte några pengar direkt för att Rix FM Festival ska komma till torget i augusti, men ska enligt avtalet ge artisterna buffé, starköl, vitt vin och ingefära. – Just det hanterar Varbergs stadshotel­l, som är en av våra samarbetsp­artners, säger Magnus Thomson på Nod.

Arrangörsa­vtalet inför Rix FM Festival i Varberg den 21 augusti består av sju sidor med 16 punkter. En av dem slår fast att ”Betalning av grundinves­tering om 0 kronor exklusive moms ska ske i enlighet med betalnings­schemat nedan”.

Kostnaden på omkring en halv miljon kronor, för Varbergs kommun ihop med ett antal fastighets­ägare i centrum, uppkommer i stället när de lokala arrangörer­na ska uppfylla de 25 punkterna i en av avtalets bilagor, som är en 13-sidig kravspecif­ikation.

Där slås fast att Rix FM Festival ska få 60 dubbelrum i två till tre nätter, av bra standard och nära scen. Även lunch och middag till 60 personer ska ingå: ”Buffé (av bra kvalité, med tre olika rätter) på en av de bättre restaurang­erna”.

Backstage ska det finnas ”75 st 50 cl plastflask­or vatten UTAN kolsyra”, ”mackor/baguetter/wraps för 40 personer”, ”två plattor kyld starköl och 6 flaskor kylt vitt vin”, ”frukt, snacks och kylda läskedryck­er samt fräscha juicer”, ”te, honung, citron och ingefära”, samt ”helkroppss­peglar och 25 handdukar”.

– Allt det sköter Varbergs stadshotel­l och Asia spa, som är vår samarbetsp­artner. Vi står för rummen

FOTO: PRESSBILD och Stadshotel­let för det andra. Kommunen står absolut inte för någon alkohol, säger Magnus Thomson, destinatio­nsutveckla­re på Nod i Varbergs kommun.

Varbergs kommun arbetar med upphandlad­e leverantör­er. Ordningsva­kterna hämtas från PSG Bevakning och Hire Sound sköter ljud, ljus, övrig scenteknik, att volymen inte blir för hög och spelar in en ljudlogg av konserten.

– Hire Sound skötte Rix FM Festival här 2018 också och det är tryggt med en lokal partner som kan både Varberg och Rix FM Festival, som kommer med Sveriges näst största, portabla scen, fortsätter Thomson.

Kommunen ansvarar även för två chaufförer med ”god kännedom om staden och lokala gator” och sex personer (nyktra, fyllda 18 år och ”väl lämpade för fysiskt arbete”) som ska hjälpa till att lasta ur, bygga upp, packa ner och lasta in den tekniska utrustning­en.

Till Varberg kommer ungefär sju artister som framför mellan en och fyra låtar var. Kommunen betalar upphovsrät­tskostnade­rna till Stim, där 4,31 kronor per besökare blir en rejäl slant om det precis som 2018 kommer 8 000 åskådare.

Kommunen slipper dock betala flyg till artisterna, eftersom det är mindre än 50 mil från Stockholm.

– Det är en fördel att det är smidigt och hållbart att åka tåg till Varberg, förklarar Magnus Thomson, som ser fram emot att Varberg nämns i Rix FM under sommaren.

BILD: AGNES ARONSSON/ARKIV

 ?? ?? Rix FM Festival hade premiär sommaren 2000 och hade fri entré även förra gången på torget i Varberg: 2018.
Rix FM Festival hade premiär sommaren 2000 och hade fri entré även förra gången på torget i Varberg: 2018.
 ?? ?? Magnus Thomson på näringsliv­soch destinatio­nskontoret, Nod, är en av kommunens arrangörer inför Rix FM Festival.
Magnus Thomson på näringsliv­soch destinatio­nskontoret, Nod, är en av kommunens arrangörer inför Rix FM Festival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden