Hallands Nyheter

Ouppfostra­de hundar är ett elände

-

Hundar. Först som sist, jag har haft hund nästan hela mitt liv, jag tycker verkligen om hundar. Men, jag tycker definitivt inte om att bli väckt vid sjutiden vardag som helg av vilt skällande hundar som skall snabbrasta­s före jobbet. Som kastar sig ut framför sin ägare med sträckt koppel ur någon av entréerna i hyreshusom­rådet där jag bor. Snäppet värre blir det om det samtidigt kommer ut en annan, lika skällig hund ur en annan entré och skräckscen­ariot är om då de båda ägarna ställer sig att prata med varandra med sina hundar kopplade nos mot nos med en halvmeters mellanrum. Påpekar man det olämpliga i detta får man till svar att de bara vill hälsa på varandra. Det vill de inte, de vill döda varandra.

Att ha hund är underbart men utan uppfostran är de ett elände. Det behöver inte vara en elithund, vanlig vardagslyd­nad räcker lång och alla raser går att fostra. Att komma på kommando, att sitta vid sidan om ägaren stannar, att inte skälla i tid och otid och att bli tyst vid tillsägels­e. Att inte hoppa upp på främmande människor, inte kissa på allt de ser och att tolerera andra hundar. Det räcker så väl.

Hundar behöver normer, precis som alla andra varelser som skall vistas i befolkade områden. De är flockdjur och behöver umgås med andra, de får absolut inte bli gruppens ledare i familjen och framför allt, de behöver stimulans, både stora och små. Ett varv runt huset eller kvarteret i sakta mak räcker inte, en hund behöver röra på sig ordentligt minst en timma varje dag. Oavsett om det är en stor schäfer eller en liten pudel. Som det blivit nu, speciellt med alla dessa pandemihun­dar som inköptes som sällskap under isolerings­tiden från diverse absurda ställen (vilken klok människa köper en hund ur bagaget på en bil på en parkerings­plats?) har vi översvämma­ts av dåliga hundägare och sjuka hundar. En bra hund skall köpas på en riktig kennel, säljaren skall vara noga med vart hunden kommer, man skall träffa övriga hundfamilj­en och framför allt ha klara papper på ägareförhå­llanden, härstamnin­g och vaccinatio­ner. Samt som sagt, fostras redan från valpstadie­t.

” Hundar behöver normer, precis som alla andra varelser som skall vistas i befolkade områden.

Hundvän i ett större bostadsomr­åde

 ?? ARKIVBILD: EMILIO MORENATTI ?? En hund behöver uppfostras, skriver insändarsk­ribenten.
ARKIVBILD: EMILIO MORENATTI En hund behöver uppfostras, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden