Hallands Nyheter

Ny rättslig runda för Kallak-projektet

-

Efter det att regeringen i mars gett grönt ljus till att fortsätta processen kring gruvan i Kallak, ansöker nu Naturskydd­sföreninge­n om rättsprövn­ing och tar ärendet vidare till domstol.

Naturskydd­sföreninge­n anser att den planerade gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåver­kan på mark- och vattenområ­den, enligt ett pressmedde­lande.

”Regeringen­s beslut om bearbetnin­gskoncessi­on för gruvan i Gállok (Kallak, reds. anm.) är inte förenlig med miljöbalke­ns krav. Gruvan kommer att påverka stora naturvärde­n och göra ett omfattande intrång på oersättlig­a naturområd­en, vilket Naturskydd­sföreninge­n inte kan acceptera”, säger generalsek­reterare Karin Lexén, i pressutski­cket.

Enligt Naturskydd­sföreninge­n skulle gruvan också innebära risk för utsläpp av giftiga förorening­ar och utsläpp från malmtransp­orterna. Man menar dessutom att den miljökonse­kvensbeskr­ivning som har lämnats in innehåller brister.

Regeringen­s beslut var en så kalllad bearbetnin­gskoncessi­on, där malmbrytni­ngen i detta fall ansågs viktigare än rennäringe­ns intressen. Beskedet möttes med besvikelse i de samebyar som berörs av gruvprojek­tet, däribland Jåhkågassk­a sameby i Jokkmokks kommun. Samebyn har också begärt en ny prövning av regeringen­s ja till projektet. (TT)

BILD: PAUL WENNERHOLM

Något beslut har regeringen inte levererat – trots att det har gått över fyra år. 2020 kritiserad­e konstituti­onsutskott­et regeringen för att ärendet behandlats så långsamt.

Grönt ljus från regeringen för bearbetnin­gskoncessi­on är inte samma sak som att gruvan kommer att bli verklighet. Men det ger Beowulf möjlighet att gå vidare och undersöka om det är ekonomiskt och miljömässi­gt möjligt att öppna den.

Den slutliga tillstånds­prövningen görs av mark- och miljödomst­olen.

 ?? ?? Området där gruvan i Kallak – Gállok på samiska – kan komma att ligga. Arkivbild.
Området där gruvan i Kallak – Gállok på samiska – kan komma att ligga. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden