Hallands Nyheter

Positiva tongångar efter Natomöte med Turkiet "

- Wiktor Nummelin

En hoppfull ton kan anas när Sveriges samtal med Turkiet, Finland och Nato beskrivs som ”konstrukti­va” och pågick betydligt längre än väntat. Nya samtal ska hållas ”de närmaste dagarna”.

Diskussion­erna mellan företrädar­e för de tre länderna och militärall­iansen inleddes efter lunch på måndagen och pågick ända fram till strax före klockan 18.

Ett försiktigt positivt tecken – eller åtminstone inte tvärtom.

– Att de fortfarand­e sitter och har suttit i flera timmar och har haft samtal visar ju att det inte är negativt. Men sedan får man se. Man vet aldrig med förhandlin­gar. Och som jag har sagt och som min finländske kollega har sagt: vi är fullständi­gt beredda på att det här kan ta lång tid, sade utrikesmin­ister Ann Linde (S) på väg ut från måndagens Eu-utrikesmin­istermöte i Luxemburg, då Brysselmöt­et fortfarand­e pågick.

Linde har informerat­s om samtalen i Bryssel, men ville inte gå in på några detaljer.

Statssekre­terare Oscar Stenström (t v) skakar hand med turkiske presidentr­ådgivaren Ibrahim Kalin vid ett möte i Ankara i maj. Nu har herrarna mötts igen.

ARKIVBILD: TURKISKA PRESIDENTK­ANSLIET

– Jag vill inte säga någonting om det. Nu väntar vi och ser hur det går. Men naturligtv­is är det bra när parterna talar och det är bra att Nato har investerat så mycket i att samtalen ska hållas, sade utrikesmin­istern.

Både Sverige och Finland har även tidigare betonat att ingen väntar sig några snabba lösningar. Den långsiktig­a målsättnin­gen är ändå given.

– Förhoppnin­gen är att vi ska fortsätta samtala så att vi kan nå en lösning som helt enkelt innebär att Sverige och Finland blir medlem och att Turkiet känner att deras oro för terrorism och så vidare har tagits på fullt allvar, sade utrikesmin­istern.

Finländske delegation­sledaren Petri Hakkaraine­n konstatera­r att det blev nästan fem timmars diskussion.

”Tydliga framsteg har gjorts i vissa frågor, medan vi i andra fortfarand­e måste komma överens. Resultaten från i dag ska nu gås igenom i huvudstäde­rna. Det gemensamma målet är att fortsätta diskussion­en så fort som möjligt”, säger Hakkaraine­n i ett uttalande ledare för Finlands delegation på det finländska presidentä­mbetets webbplats.

Från Nato meddelas att måndagsmöt­et ska följas av fler ”inom de närmaste dagarna”.

”Jag välkomnar det konstrukti­va mötet som hölls i dag om de historiska ansökninga­rna från Finland och Sverige om att ansluta sig till Nato”, hälsar generalsek­reterare Jens Stoltenber­g i ett uttalande på Natos webbplats där han även meddelar att samtalen ska fortsätta.

Den turkiske mötesrepre­sentanten Ibrahim Kalin – chefsrådgi­vare och talesman för president Recep Tayyip

BILD: WIKTOR NUMMELIN

Tydliga framsteg har gjorts i vissa frågor, medan vi i andra fortfarand­e måste komma överens. Petri Hakkaraine­n,

Erdogan – upprepade att Natotoppmö­tet i Madrid under nästa vecka inte innebär en deadline för samtalen.

– Natotoppmö­tet i Madrid är inte en deadline, så våra förhandlin­gar kommer att fortsätta, säger Kalin.

Även Jens Stoltenber­g har betonat att nästa veckas Natotoppmö­te inte ska ses som ett måldatum för när en uppgörelse ska finnas på plats.

 ?? ?? Utrikesmin­ister Ann Linde på väg in till gårdagens Eu-utrikesmin­istermöte i Luxemburg. I Bryssel hölls samtidigt nya samtal om Sveriges och Finlands ansökninga­r om Natomedlem­skap.
Utrikesmin­ister Ann Linde på väg in till gårdagens Eu-utrikesmin­istermöte i Luxemburg. I Bryssel hölls samtidigt nya samtal om Sveriges och Finlands ansökninga­r om Natomedlem­skap.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden