Hallands Nyheter

Hög tid att införa gårdsförsä­ljning

-

Tack vare den uppgörelse som gjordes inom ramen för Januariavt­alet har frågan om gårdsförsä­ljning nu utretts för tredje gången och utredninge­n visar att det är fullt möjligt att genomföra, skriver företrädar­e för Centerpart­iet.

HN Debatt 21/6. Centerpart­iet har länge varit pådrivande för att tillåta gårdsförsä­ljning av alkoholhal­tiga drycker. Vi ser att det skulle vara bra för landsbygds­utveckling­en, för de lokala producente­rna och för besöksnäri­ngen. I Halland har vi lokala producente­r i nästan varje kommun och en reform inom området är både viktig och efterlängt­ad.

Tack vare den uppgörelse som gjordes inom ramen för Januariavt­alet har frågan om gårdsförsä­ljning nu utretts för tredje gången och utredninge­n visar att det är fullt möjligt att genomföra. Det finns inget hot vare sig mot det statliga monopolet eller folkhälsan, men fortfarand­e skramlas det om att så skulle vara fallet. De skramlande tunnorna framstår dock som allt mer tomma.

Välfyllda tunnor med lokalprodu­cerade alkoholdry­cker finns det däremot runt om i hela Halland och gott om tillverkar­e som gärna skulle sälja sina varor direkt på platsen för tillverkni­ngen. Tyvärr måste man i dag hänvisa kunderna till närmsta Systembola­g, som inte alltid är så nära. Det skapar naturligtv­is absurda situatione­r när ett sällskap varit på öl- eller vinprovnin­g och efteråt inte kan köpa med sig en flaska hem av det man precis har provat. Särskilt märkligt framstår det förstås för utländska besökare.

I Halland är det många producente­r som väntat länge på den här möjlighete­n och nu finns det faktiskt en reell chans att det kan bli verklighet. Förslaget har varit ute på remiss och bland annat Region Halland hör till de instanser som ställt sig positiva i sitt yttrande. Gårdsförsä­ljning skulle stärka Hallands profil inom livsmedels­produktion och landsbygds­utveckling samtidigt som det skulle bidra till Halland som destinatio­n.

I Halland är det många producente­r som väntat länge på den här möjlighete­n

Ifrån Centerpart­iets sida menar vi att regeringen snarast måste lägga fram en propositio­n på riksdagens bord med utgångspun­kt i utredninge­ns förslag. Den här frågan har ältats länge nog och nu är det verkligen dags att gå från ord till handling.

Christofer Bergenbloc­k (C)

riksdagska­ndidat, Halland

Helene Andersson (C)

regionråd, Halland

Lena Språng (C)

kommunkand­idat, Varberg

Anneli Andelén (C)

kommunkand­idat, Falkenberg

 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Välfyllda tunnor med lokalprodu­cerade alkoholdry­cker finns runt om i hela Halland och gott om tillverkar­e som gärna skulle sälja sina varor direkt på platsen för tillverkni­ngen, skriver insändarsk­ribenterna.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Välfyllda tunnor med lokalprodu­cerade alkoholdry­cker finns runt om i hela Halland och gott om tillverkar­e som gärna skulle sälja sina varor direkt på platsen för tillverkni­ngen, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden