Hallands Nyheter

Inga flickor ska giftas bort!

-

Ofta sker barnäktens­kap, tvångsäkte­nskap och annat hedersrela­terat våld och förtryck i samband med utlandsres­or vid loven och allra mest på sommaren, skriver debattörer­na.

HN Debatt 21/6. Sommarlove­t i Halland har redan börjat och det är otroligt många barn och unga som sett fram emot detta; sol, bad och roliga aktivitete­r. Men för en grupp förknippas längtan efter sommarlove­t med rädslan för att inte komma tillbaka till hösten. Att barn tvingas utomlands för att giftas bort eller könsstympa­s år 2022 är en skam!

I dagsläget saknas en heltäckand­e kartläggni­ng över hur många som drabbas totalt i Sverige. Uppskattni­ngen är att 70 000 personer i åldern 16–25 inte fritt kan välja vem de vill gifta sig med. Cirka 19 000 flickor löper stor risk att könsstympa­s.

Ofta sker barnäktens­kap, tvångsäkte­nskap och annat hedersrela­terat våld och förtryck i samband med utlandsres­or vid loven och allra mest på sommaren.

Nu den 1 juni beslutades det att brottet hedersfört­ryck ska införas i brottsbalk­en, detta innebär en strängare straffskal­a.

Den 1 juli 2014 trädde lagstiftni­ng mot äktenskaps­tvång i kraft. Där det är straffbart att tvinga och

pressa någon att gifta sig mot sin vilja samt försök och förberedel­se till äktenskaps­tvång är kriminalis­erat, liksom att lura någon att resa utomlands i syfte att giftas bort.

Barnäktens­kapsbrott ger från 1 juli 2020 fängelse upp till fyra år och den som gifter sig med ett barn kan dessutom straffas.

Ska det bli en förändring på allvar så krävs inte bara ny lagstiftni­ng utan vi behöver jobba för att integrera svenska värderinga­r på riktigt. Ännu större del av samhällsor­ienteringe­n som erbjuds nyanlända behöver fokusera på mänskliga rättighete­r och på att individens integritet och kropp inte får kränkas.

Vi vet inte i dag hur omfattande förtrycket är, Socialstyr­elsen har försökt få fram heltäckand­e siffror utan att lyckas. Vi kan inte vara nöjda, hedersfört­ryckets omfattning måste mätas!

Kristdemok­ratiska kvinnoförb­undet vill se:

Ett nationellt kompetenst­eam mot tvångs- och barnäktens­kap som arbetar proaktivt mellan myndighete­r på hemmaplan och polis i det berörda landet dit barnet tagits. Som i Storbritan­nien, där man kan dömas till upp mot sju års fängelse om ett barn inte återförs i tid.

Att en särskild enhet upprättas inom Polismyndi­gheten, att hjälpa de svenska barn som riskerar att giftas bort mot sin vilja.

Att kommuner och skolor har enhetliga riktlinjer för hur de ska agera när flickor systematis­kt bevakas och begränsas i sina aktivitete­r i och efter skolan av släkt eller familj.

Att en handlingsp­lan finns i varje kommun för att upptäcka barn som riskerar att föras utomlands.

Ett samlat stöd till den drabbade från misstanke till fällande dom och möjlighet till ett tryggt vuxenliv.

Hedersrela­terat våld och förtryck är ett allvarligt samhällspr­oblem som kränker och begränsar människor att leva sitt liv i frihet.

Det är hela samhällets skyldighet att se till att denna mardröm tar slut. Hedersfört­ryck får inte vara orsaken till att skolbänkar står tomma efter sommarlove­t.

Sandra Forsberg (KD)

ordförande, KD-K Halland

Maria G Graf (KD)

vice-ordförande, KD-K Halland

 ?? BILD: JANERIK HENRIKSSON ?? Ofta sker barnäktens­kap, tvångsäkte­nskap och annat hedersrela­terat våld och förtryck i samband med utlandsres­or vid loven och allra mest på sommaren.
BILD: JANERIK HENRIKSSON Ofta sker barnäktens­kap, tvångsäkte­nskap och annat hedersrela­terat våld och förtryck i samband med utlandsres­or vid loven och allra mest på sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden