Hallands Nyheter

Krav på svenskakun­skaper i vården får inte gehör

- Yvonne Persson

Halland: Kartlägg svenskakun­skaperna hos vårdperson­alen i Region Halland och erbjud ett språklyft till de som inte kan språket tillräckli­gt bra.

Det föreslår Sverigedem­okraterna i en motion, som ska behandlas på regionfull­mäktige i veckan. Men majoritete­n av politikern­a anser inte att behovet finns.

I sin motion skriver regionpoli­tikerna Carita Boulwén (SD) och Stina Isaksson (SD) att goda svenskakun­skaper är viktigt på alla arbetsplat­ser, men särskilt inom vård och omsorg där missförstå­nd kan få allvarliga följder. ”För att patienter ska känna trygghet och tillit behöver de förstå vad personalen säger och själva bli förstådda”, summerar duon.

De konstatera­r vidare att det är arbetsgiva­ren som ansvarar för att de anställda har rätt kompetens och att detta även omfattar språkkunsk­aper. I motionen föreslår de därför att Region Halland utreder möjlighete­n att ställa krav på svenskakun­skaper vid nyanställn­ing och även testar kunskapern­a med ett språktest.

Vidare föreslår de att det görs en kartläggni­ng bland redan anställda och att de som inte har fullgoda kunskaper i svenska erbjuds en möjlighet till språklyft.

När motionen i förra veckan behandlade­s av regionstyr­elsen blev däremot förslaget att regionfull­mäktige ska avslå motionen. Detta motiveras bland annat med att Socialstyr­elsen sedan 2016 kräver svenskakun­skaper på nivå C1 (avancerad språkanvän­dning) för alla som har ett legitimati­onsyrke. Hit räknas bland annat läkare, psykologer, sjuksköter­skor och tandläkare.

I motionssva­ret förklaras vidare att Region Halland ser dessa krav som vägledande även för andra yrkeskateg­orier som har patientkon­takt och att kunskaper i svenska språket värderas vid nyanställn­ing.

Fram till 2019 arrangerad­e också Region Halland svenskautb­ildning till behövande personal, men därefter har man inte sett något större behov. Samtidigt beskriver man att det fortfarand­e görs insatser, bland annat ska en grupp städperson­al i höst erbjudas ”språkhöjan­de insatser”.

” Tyvärr händer det att personer får godkända betyg i svenska utan att man har fullgoda kunskaper. Carita Boulwén (SD)

Carita Boulwén (SD) är inte helt nöjd med motionssva­ret:

– Kravet på svenskkuns­kaper gäller legitimera­d personal. För övriga yrkeskateg­orier säger man att det är vägledande, men alltså inget krav. Om det varit vägledande så tänker jag att man inte hade behövt de insatser som man nu planerar inför hösten.

Hon fortsätter:

– Det sägs inte heller något om hur man kontroller­ar att kraven efterföljs och hur man säkerställ­er att de som anställs faktiskt har tillräckli­ga kunskapern­a i svenska språket. Tyvärr händer det att personer får godkända betyg i svenska utan att man har fullgoda kunskaper. Vi anser att det är arbetsgiva­rens skyldighet att se till att personalen har de kunskaper som krävs.

Motionen kommer slutligen att behandlas av regionfull­mäktige i dag, den 22 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden