Hallands Nyheter

Högskolan i Halmstad får ny rektor

- Linnea Gustafsson

Halland: Styrelsen för Högskolan i Halmstad har beslutat att det är Susanna Öhman som ska få ta över rollen som ytterst ansvarig för skolan. Tillträdet blir i mars 2023 då nuvarande rektor Stephen Hwang går i pension.

Susanna Öhman är absolut inte obekant med Högskolan i Halmstad då hon tidigare har jobbat som akademiche­f vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle mellan åren 2018–2020. Hon känner sig ödmjuk inför att styrelsen har valt henne.

– Jag har svårt att svara på varför de valde mig då de hade många bra kandidater. Men jag får väl tro på att profilen passade mig. Delvis spelar det nog roll att de vet vem jag är sedan innan så att de har kännedom om hur jag fungerar, säger Susanna Öhman.

Susanna är professor i sociologi och har en lång rad erfarenhet­er av olika chefsposit­ioner. Sedan 2020 har hon jobbat som professor och är förestånda­re för ett forsknings­center som håller på med frågor kring risk- och krishanter­ing på Mittuniver­sitet. Det är vid Mittuniver­sitetet som Susanna Öhman har tillbringa­t större delen av sin yrkeskarri­är. Men nu ser hon fram emot att komma tillbaka till Halmstad och ta sig an uppdraget som rektor.

– Högskolan i Halmstad är ett väldigt fint och välskött lärosäte som är på väg framåt och som jag hoppas att jag kan hjälpa till att fortsätta utveckla. Det finns många profilområ­den som är bra där man har bra spetsforsk­ning. Det är ett lärosäte där man verkligen bryr sig om sina studenter och det tycker jag är viktigt. Det jag vill göra är framförall­t att bygga vidare på de spetsar som finns på lärosätet.

Stephen Hwang, som har varit rektor för högskolan i sex års tid, går i pension i mars 2023. Han tycker att det känns vemodigt att lämna sin position men ser ändå positivt på framtiden som pensionera­d.

– Det är med blandade känslor kan man väl säga. Jag trivs jättebra med att vara rektor. Det är en rolig arbetsplat­s med väldigt fina kollegor och det har varit en ynnest att

BILD: DAN BERGMARK få leda skolan. Men jag har varit rektor nu under en lång tid och det finns andra saker jag är intressera­d av att göra så det ger mig möjlighet att få hålla på att pyssla med lite annat, säger Stephen Hwang.

Stephen Hwang känner till Susanna Öhman sedan tidigare då han anställde henne som akademiche­f.

– Jag vet att hon är en jättebra chef och ledare och har en bred kunskap om olika områden. Så jag tycker att det känns jättebra att hon tar över om det blir så att regeringen följer det förslag som styrelsen har lagt.

Styrelsen har alltså lämnat över beskedet till regeringen som ska ta beslutet. I nuläget är det oklart när beslutet kommer att fattas.

 ?? ?? Styrelsen har valt ut Susanna Öhman, professor i sociologi, som ny rektor till Högskolan i Halmstad.
Styrelsen har valt ut Susanna Öhman, professor i sociologi, som ny rektor till Högskolan i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden