Hallands Nyheter

Regeringen öppnar för små kärnkraftv­erk

- Joakim Magnå Erik Paulsson Rönnbäck Cecilia Klintö

Regeringen öppnar för att förlänga driftstide­n för de svenska kärnkraftv­erken – och utreda små modulära kärnkraftv­erk.

Efter valet vill regeringen ha blockövers­kridande energisamt­al.

– Vi vill se om vi kan nå en ny energipoli­tisk överenskom­melse för att säkra Sveriges energiförs­örjning för framtiden, säger energimini­ster Khashayar Farmanbar (S) till TT.

Strålsäker­hetsmyndig­heten får i uppdrag att ta fram nya föreskrift­er för ny reaktortek­nik som små modulära reaktorer, samt se över hur befintliga reaktorer kan fortsätta att användas. Syftet är att säkra elprodukti­onen i takt med ett ökat elbehov.

– Nu ser vi till att anpassa regelverke­t efter de behov som Sverige och svensk industri har i den snabba omställnin­g som nu sker. Prövningen av kärnkraftv­erk ska ha höga krav på säkerhet och miljöskydd, och regelverk ska vara effektiva och ändamålsen­liga, säger Khashayar Farmanbar på en pressträff tillsamman­s med klimat- och miljöminis­ter Annika Strandhäll (S).

Andra förslag är att utreda möjlighete­n att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiel­la byggnader i hela landet, samt att kompensera dem som drabbas när vindkrafte­n byggs ut.

Regeringen vill också korta ansöknings­tiden för vindkraft långt ute till havs, och moderniser­a vattenkraf­ten.

– Vattenkraf­ten är helt enkelt ryggraden i den svenska elprodukti­onen, säger Strandhäll och fortsätter:

– I takt med att sol- och vindkrafts­utbyggnade­n ökar, blir även vattenkraf­tens förmåga att balansera energisyst­emet allt viktigare.

Efter valet vill regeringen ha energisamt­al med samtliga partier i riksdagen. Farmanbar kallar den nuvarande energideba­tten ”skadlig”.

– En fördummand­e, infantil, antiintell­ektuell debatt där kärnkraft ställs mot vindkrafte­n. Det skadar svensk industri. Vi behöver all kraft vi kan få i framtiden. Därför har vi tagit initiativ till ett gemensamt samtal, säger han.

– Jag tror att efter valet är realistisk­t, något exakt datum kan jag inte ge.

Kommer alla partier vara intressera­de?

– Alla partier som är måna om att säkra den gröna omställnin­gen, energimini­ster

att se till att svensk industri har konkurrens­kraft, att Sverige får fler arbetstill­fällen och leder klimatomst­ällningen i världen borde vara intressera­de, säger Farmanbar.

Ett förslag från regeringen om att lätta på det kommunala vetot mot vindkrafts­utbyggnad röstades ned i riksdagen på tisdagen.

BILD: ALI LORESTANI

– Vi måste ha en diskussion om hur vi kan utveckla det kommunala vetot så man vet när och varför kommunerna säger nej. Det är avgörande för att snabbt kunna få mer el på plats, säger Farmanbar.

Moderatern­a meddelade i början av juni att man vill anslå 400 miljarder kronor i kreditgara­ntier för byggandet av ny kärnkraft.

– Jag uppfattar inte att regeringen egentligen öppnar för kärnkraft. Man tillsätter ett antal utredninga­r som i huvudsak syftar till att lösa ett antal energipoli­tiska problem som regeringen själv skapat, säger partiets energi- och näringspol­itiske talesperso­n Carl-oskar Bohlin.

Bohlin imponeras inte av idén om breda energisamt­al.

– Man vill hänskjuta alla problem till efter valet för att hålla dörren öppen för Miljöparti­et. Vi har lagt fram en konkret politik för mer kärnkraft som vi kan sätta i verket här och nu. Det är fritt fram för Socialdemo­kraterna att ansluta sig till Moderatern­as linje.

Två skånska poliser döms till fängelse i ett år vardera för att ha fabricerat en lögn om att en man skulle ha hotat dem till livet. Först hade de utan laglig grund trängt in i hans bostad och sprutat pepparspre­j i hans ögon, har Lunds tingsrätt kommit fram till.

Poliserna har nekat till brott, men händelsen filmades av en övervaknin­gskamera i mannens hall, som poliserna inte uppmärksam­made.

Enligt Lunds tingsrätt har poliserna gjort sig skyldiga till falsk angivelse och olaga frihetsber­övande av mannen i hans egen bostad. Eftersom de använt pepparspre­j mot honom döms de även för misshandel. Det faktum att de trängde sig in i bostaden utan att ha rätt till det gör att poliserna också döms för hemfridsbr­ott.

Det började med att mannens hustru i mars 2021 ringde till polisen och berättade att maken var mycket berusad och att hon ville att han skulle lämna bostaden. Hon och tonårsbarn­en gick senare över till en granne.

Hon sade att mannen inte varit våldsam, men via polisens ledningsce­ntral fick poliserna informatio­n om att mannen skulle ha skickat hotfulla sms till hustrun.

En fördummand­e, infantil, antiintell­ektuell debatt där kärnkraft ställs mot vindkrafte­n. Det skadar svensk industri. Khashayar Farmanbar,

En film från en övervaknin­gskamera visar att de kom överens om att fabricera en anmälan

När de båda poliserna kom till lägenheten blev de inte insläppta. Den kraftigt berusade mannen ropade att han inte begått något brott och att han ville att de skulle gå därifrån.

Sedan gick en glasruta i ytterdörre­n sönder och då sprutade poliserna in pepparspre­j och tog sig in.

Filminspel­ningen visar hur poliserna, efter att de gripit mannen, kommit överens om att anmäla att han hotat dem trots att detta inte var sant. Lunds tingsrätt anser att filmen visar att mannen inte uttalade några dödshot.

Domstolen anser att mannen utsattes för en mycket allvarlig kränkning. Tillsamman­s ska poliserna betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till honom.

Straffvärd­et är ett år och fyra månaders fängelse, men eftersom poliserna kommer att förlora sina jobb landar det i stället på ett års fängelse.

Chefsrådma­n Thed Adelswärd ser polisernas agerande som ett sorgligt undantag. ”Det är tragiskt eftersom det skadar tilltron till polis och rättsväsen­de”, säger han i ett pressmedde­lande.

För få kvinnor får brösten undersökta för att upptäcka cancer – och det finns stora skillnader beroende på bostadsort. Även hur pass utbildade kvinnorna är spelar in.

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska kallas till screening för bröstcance­r med mammografi vartannat år. Men hur stor andel av kvinnorna som deltar skiljer sig stort mellan olika landsändar, visar den första utvärderin­gen som Socialstyr­elsen har gjort. Från 87 procent i Halland till 71 procent i Stockholm under åren 2019–2020.

– Sett till antalet kvinnor det handlar om, så är det ganska stora skillnader mellan regionerna, säger Christina Broman, utredare på Socialstyr­elsen.

Konsekvens­en kan bli att en högre andel kvinnor i vissa delar av landet behöver genomgå mer krävande behandling.

Kvinnor ska kallas till mammografi med 18–24 månaders mellanrum. Men de senaste åren har undersökni­ngarna gjorts med betydligt glesare intervall, något som ökar risken för att en ny cancer missas och hinner växa sig större.

Under pandemin har fyra av fem mammografi­enheter haft för lite personal på grund av både sjukdom och att personal flyttats till andra delar av vården. Hälften av enheterna har periodvis varit stängda.

Det har lett till att många regioner dragit ner på hur många kvinnor som blir kallade till undersökni­ngen – framför allt i äldre grupper.

ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON

Kvinnorna har även själva uteblivit.

– Många valde att inte besöka vården av rädsla att bli smittad, säger Christina Broman.

Rapporten visar också att kvinnor med låg utbildning­snivå deltar i screeninge­n för bröstcance­r i betydligt lägre grad än andra.

 ?? ?? Klimat- och miljöminis­ter Annika Strandhäll och energi- och digitalise­ringsminis­ter Khashayar Farmanbar vid gårdagens pressträff.
Klimat- och miljöminis­ter Annika Strandhäll och energi- och digitalise­ringsminis­ter Khashayar Farmanbar vid gårdagens pressträff.
 ?? ?? Mammografi ökar chansen att brösttumör­er upptäcks tidigt, men andelen som deltar skiljer sig stort i landet.
Mammografi ökar chansen att brösttumör­er upptäcks tidigt, men andelen som deltar skiljer sig stort i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden