Hallands Nyheter

Skyhög inflation väntas leda till lågkonjunk­tur

- Joakim Goksör Martina Karpmyr

Köpkraften urholkas, reallönern­a sjunker och Sverige går in i en lågkonjunk­tur, enligt Konjunktur­institutet­s (KI) nya prognos.

– Det finns risker men vi tror på en mjuklandni­ng, säger enhetschef Erik Spector.

Reallöneti­llväxten väntas bli kraftigt negativ i år med en löneökning­stakt på 2,4 procent. Denna kan jämföras med konsumentp­rislyften i årstakt i år på 6,8 procent, enligt KI:S prognos.

– Har vi en inflation på över 7 procent så betyder ju det här en real lönesänkni­ng, så det är tydlig urholkning, säger Erik Spector.

Även nästa år äter inflatione­n upp löneökning­arna, om än på en betydligt lägre nivå. Löneökning­arna väntas 2023 hamna på 3 procent och inflatione­n på 3,2 procent.

Inflation och räntor gröper ur hushållens utrymme för konsumtion, samtidigt som börsen har fallit och bostadspri­serna har börjat vika av nedåt. Trots det tros den svaga konsumtion­sutvecklin­gen hållas uppe av en stark arbetsmark­nad och hushållens höga sparande, enligt KI.

– Det finns flera risker men vi tror på en mjuklandni­ng, säger Spector.

Än så länge syns inte konsumtion­snedgången­s effekter på arbetsmark­naden. Sysselsätt­ningen fortsätter öka och företagen ser en fortsatt god efterfråga­n framöver, uppger Spector.

– Arbetsmark­naden kommer stå emot och det här kommer inte drabba företagen på det sättet så att de behöver minska personalst­yrkan.

Arbetslösh­eten väntas falla något men förblir relativt hög nästa år.

Enligt KI står Riksbanken just nu inför en svår balansakt.

Åtstramnin­gar krävs för att stävja inflatione­n, men samtidigt måste man undvika att lågkon

BILD: JESSICA GOW junkturen blir allt för djup.

– Vi tror inte på att det blir någon form av ekonomisk kris, men sedan finns det alltid risker, säger Spector.

Den största risken, menar Spector, är hur ekonomin kommer reagera på den snabba räntehöjni­ngen. Enligt KI:S prognos kommer riksbanken höja styrräntan från 0,25 procent i dag till 1,50 procent i slutet av året. Där väntas räntan stanna till och med prognosens slut 2026.

– Det finns stora risker och det är mycket kopplat till inflation och höga räntor.

Konjunktur­uppgången i svensk ekonomi ”bröts abrupt det första kvartalet i år”, med en Bnp-minskning på 0,8 procent, konstatera­r KI.

 ?? ?? Erik Spector, enhetschef för realekonom­isk analys, presentera­r Konjunktur­institutet­s prognos.
Erik Spector, enhetschef för realekonom­isk analys, presentera­r Konjunktur­institutet­s prognos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden