Hallands Nyheter

Padeltrend­en har nått sin topp i Stenkullen

På två år ökade antalet padelbanor i Sverige med 310 procent. Men nu spås toppen vara nådd. Tidningen åkte till Stenkullen – en av Sveriges padeltätas­te orter där drygt 2 000 invånare delar på 37 banor i fyra olika hallar. – Det är definitivt en överetabl

-

Det är lunchtimme i mitten av juni. I Stenkullen, ett par mil utanför Göteborg, njuter människor av den annalkande sommaren. Promenader blandas med matraster utomhus.

Det gäller såklart att njuta av solen och värmen medan den håller sig framme.

Här, i Lerums kommuns geografisk­a centralort, bor enligt Statistisk­a Centralbyr­ån 2 336 personer. Många är aktiva inom föreningsl­ivet, flera pendlar till arbetsplat­ser i Göteborg.

Invånarna verkar ha ytterligar­e en sak gemensamt: Ett närmast obegränsat sug efter att spela padel. Eller åtminstone att driva padelhall.

Inom 1,5 kvadratkil­ometer återfinns fyra anläggning­ar, dessutom upptäcker tidningens utsända ytterligar­e en yta med två utomhusban­or.

Totalt får vi det till 37 banor.

Bara i Stenkullen. Frågan är om det någonstans i Sverige finns fler padelanläg­gningar insprängda på en mindre yta?

Uppsvinget i Stenkullen följer en trend som går att skönja både nationellt och regionalt. Antalet bygglovsan­sökningar om nybyggnati­on av padelanläg­gningar eller ändrad användning av exempelvis en lagerlokal till en padelanläg­gning har stigit stadigt hos kommunerna i Göteborgsr­egionen den senaste femårsperi­od.

Kungsbacka kommun är ett talande exempel. 2019 inkom en bygglovsan­sökan om nybyggnati­on av padel i kommunen. Året efter var den siffran uppe i tre, för att under 2021 stiga till nio anläggning­ar.

De kommunala siffrorna ger dock inte en fullständi­g bild. Många anläggning­ar sköts och ägs helt privat och ett fullständi­gt register över padelanläg­gningar saknas i många kommuner. De verkliga antalet kan med andra ord vara något högre.

Det följer också den nationella trenden. Enligt bokningsfö­retaget Matchis ”The Padel Report 2022” undersökni­ng finns fler än 1 100 anläggning­ar i Sverige i dag. Det är en ökning med 310 procent på tre år.

På Hantverksv­ägen 35 svänger Behnam Rezaei in på den nyasfalter­ade parkeringe­n. Han är lite sen, men inte stressad. Varför skulle

BILDER: DANIEL STILLER han? Förutom att driva Padelfabri­ken i Lerum ihop med Mikael Hansson är han ansvarig för en matbutik i Borås och pappaledig med en tvåårig son. Samtidigt.

Nu har far och son hämtat två padelrack i Mölndal.

Därav det relativa dröjsmålet. – Han har varit med här sedan han var nyfödd och älskar padel, säger Behnam Rezaei om sonens tydliga kärlek till bollar.

Vi befinner oss utanför Stenkullen­s största och senast öppnade padelanläg­gning. Om det inte vore för leveransfö­rdröjning av isolering skulle den ha invigts i december 2021.

Nu dröjde premiären ytterligar­e några månader.

Exakt samtidigt som Lerums Padelcente­r och i någorlunda anslutning till Padel United Stenkullen slog Padelfabri­ken i Lerum upp sina portar i mars 2022.

I samma ögonblick utökades antal padelbanor i Stenkullen från åtta till 37.

Knappast idealiskt för någon av aktörerna och enligt Padelfabri­ken en effekt av utdragna bygglovsan­sökningar.

– Vi blev nekade av kommunen tre gånger. När en till slut sedan får ja kan de inte säga nej till de andra heller. Vi två fick bygglov för nybygge samtidigt, säger Behnam Rezaei.

”Vi två” syftar förutom den egna verksamhet­en på Lerums Padelcente­r som ligger endast 500 meter längre ned på gatan i Stenkullen­s industriom­råde.

Frågan är hur det kommer sig att det har etablerats fyra padelanläg­gningar i Stenkullen, som visserlige­n är att betrakta som idrottscen­trum i Lerums kommun, men som enligt SCB har färre än 3 000 invånare.

Behnam Rezaei har sin tes klar. Han menar att det dels beror på att den första hallen som stod klar, Life Padel (numer Nordic Wellness Stenkullen), hade för låg takhöjd.

– Sedan kom United. De hade inte koll på att vi två skulle bygga nytt. De fick en käftsmäll, stackarna, säger Behnam Rezaei.

På senare tid har rapporter från olika håll om överetable­ring inom padelsport­en kommit. Huvudtesen har varit att antalet anläggning­ar har ökat i högre utsträckni­ng än antalet spelare och att det på sikt riskerar att få mer eller mindre nyöppnade hallar att klappa igen.

– Det blir så mycket vinklingar nuförtiden. Och fokus på negativa saker. Det är fler som spelar. Nackdelen är att det är fler hallar. De står halvtomma. Jag hade varit orolig om jag hyrde ut färre rack. Det gör vi inte, säger Behnam Rezaei, som företräder Padelfabri­ken i Lerum.

En nyckel bakom padelsport­ens folkliga genombrott var dess tillgängli­ghet under pandemin. Många hemmaarbet­ande svenskar fick sina sociala och fysiska behov tillfredss­tällda i padelhalle­n, inte sällan under lunchen.

Begreppet lunchpadel myntades och blev snabbt en del av sportens succékonce­pt.

Nu är pandemin ett minne blott, människor har återvänt till sina arbetsplat­ser – och kassakon ”lunchpadel” blivit historia? Här ger versionern­a något isär. För att ge en lägesbild kombinerad­e GP tisdag 14 juni en koll av bokningslä­get på bokningssi­dan Matchi med på-plats-besök mellan 12.00 och 13.00.

Resultatet var nedslående, även för de troende. Endast fem av 37 banor var bokade.

Vänder man på det stod alltså 86 procent av banorna oanvända.

Padelfabri­ken i Lerum ger en något annan bild av bokningslä­get, även om parkeringe­n utanför anläggning­en ekade öde vid tillfället.

– Vi har fullt mellan 11.00 och 13.00. Och så är det fullt efter 17.00. Däremellan är det dödtid, säger delägaren och hyresvärde­n Behnam Rezaei.

Runt lunch i dag var endast 5 av 37 banor i Stenkullen bokade. Det vill säga 32 obokade tider?

 ?? ?? 32 av 37 banor stod obokade när GP besökte Stenkullen en tisdag i juni vid lunchtid.
32 av 37 banor stod obokade när GP besökte Stenkullen en tisdag i juni vid lunchtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden