Hallands Nyheter

Så många åkte fast under trafikveck­an

- Ellinor Persson ellinor.persson@hn.se

Halland: Under vecka 24 var det trafikveck­a med fokus på nykterhets­kontroller i hela landet. Av de cirka 700 personer som fick göra utandnings­prov i Varberg och Falkenberg åkte sju personer dit för rattfyller­i, vilket enligt polisen är ett positivt resultat.

– Det är ett helt okej resultat, men det är klart att många klarar sig också, säger Martin Svensson vid polisen i Varberg.

Under vecka 24 hade polisen en nationell trafikveck­a, och den här gången låg fokus på nykterhet i trafiken. I Varberg tillsatte man extra personal som endast arbetade med nykterhets­kontroller­na under veckan och i Falkenberg genomförde polisen extra kontroller mellan larmen.

– Det är ju polisen i yttre tjänst som är ansvariga för att genomföra nykterhets­kontroller­na mellan sina larm. Hur många vi hinner testa under trafikveck­orna beror helt enkelt på larmen, säger Frida Sjögren, stationsbe­fäl i Falkenberg.

Under förra veckan fick 200 bilister blåsa i Falkenberg. Tre av dem åkte fast för alkoholpåv­erkan och en för drogpåverk­an.

– Resultatet hade såklart blivit annorlunda om vi hade haft möjlighet att kontroller­a fler, eller färre. Men resultatet vi fick kan man tolka som bra och att det var en ganska lugn vecka, säger Frida Sjögren.

” När det är nationell trafikveck­a har vi extra fokus Martin Svensson

Polisen i Varberg

I Varberg fick 515 förare göra utandnings­prov. Tre personer åkte fast för rattfyller­i och en fick omhänderta­get körkort av annan anledning. I Varberg hade man förutom de poliser som gjorde kontroller­na mellan sina larm tillsatt en grupp endast för trafikveck­an.

– Vi utför ju kontroller dagligen som en del av arbetet, men när det är nationell trafikveck­a har vi extra fokus, säger Martin Svensson, operativ samordnare vid polisen i Varberg.

Att tre förare av 515 blåste positivt menar Martin Svensson är ett helt okej resultat.

– Men det är ju många som klarar sig också, och därför är det så viktigt med regelbundn­a kontroller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden