Hallands Nyheter

Näringsidk­are har fått nog av cruisingen­s skräpiga baksida

- Elsa Åberg

Falkenberg: Under helgen har Wheels and Wings cruisat genom Falkenberg. Evenemange­t uppskattas av många men det har en skräpig baksida.

– Det var rena krigsscene­r här utanför, säger Peter Halldén, konditoriä­gare.

Rasmus Dejenfelt, 26, var på lördagsmor­gonen ute för att köpa frukostfra­llor och tänkte samtidigt tanka bilen. På bensinstat­ionen fick han dock stanna tvärt.

– Det gick inte att tanka om man säger så, det var bara att vända och åka iväg till en annan mack, säger Rasmus Dejenfelt.

Asfalten vid bensinstat­ionen var full av krossat glas och annat skräp.

– Jag blev väldigt chockad när jag kom dit, det slutade med att jag bara stod och gapade, säger Rasmus Dejenfelt.

På andra sidan vägen om bensinmack­en ligger Peters Konditori. Ägaren Peter Halldén säger att han och de andra näringsidk­arna i området börjar tröttna på allt stök Wheels and Wings drar med sig.

– Det har varit det värsta året hittills. Sönderslag­na krukor och spyor vid entrén. Det här funkar inte, säger han på söndagsmor­gonen, precis efter att han har spolat rent utanför sitt konditori.

Enligt Peter Halldén så har parkeringa­rna kring ICA, macken och konditorie­t blivit ett tillhåll för personer som kanske inte är så intressera­de av själva evenemange­t.

– Det är kanske de med bilar som inte platsar i cruisingen. De hänger här för att supa och bråka. I går fick vi tillkalla polis på grund av ett bråk som blev våldsamt, säger han.

Peter Halldén menar att arrangörer­na skulle kunna dra om rutten, så att den inte går förbi deras parkeringa­r. Han menar på att det i centrum inte är lika stökigt, för där skapas inte samma möjlighete­r att hänga.

– Första året så tänkte jag att varbergarn­a bara var gnälliga, men nu förstår jag varför de inte ville ha evenemange­t där. För vår del är det här vår sämsta sommarhelg.

Runt om konditorie­t kör flera av Skanskas sopbilar. Det går även att se en av Park och kusts anställda som plockar skräp bortåt vägen där krossat glas täcker en stor del av vägbanan.

– Kommunen och Skanska som städar ska ha en stor eloge, säger Peter Halldén.

Under både lördagen och söndagen har Falkenberg­s Park- och kustenhet extrainsat­t städ. Från klockan fyra på morgonen har uppemot tio personer arbetat med att få undan skräp och sopor, både lördag och söndag. Ytterligar­e sju personer från Skanska kör sopbilar på uppdrag av kommunen för att städa upp på gatorna.

Janna Skyllberg, enhetschef på Park och Kust, är en av de som var ute på lördagsmor­gonen för att städa. Städningen görs på de kommunala ytorna så som vägar och grönytor. Utöver sina vanliga rundor fokuserar de på de platser där helgens cruising gått.

– Klitterväg­en är alltid värst. Det är mycket häng där nere. Det finns plats att sitta och titta på bilarna, så där blir det alltid mycket skräp, säger Janna Skyllberg.

Under lördagens städning blev de förvånade över hur lugnt det

BILD: LISA HJERTÉN faktiskt hade varit. Janna Skyllberg tror att nattens regn hjälpte till genom att folk nog gick hem tidigare.

– Det är klart att det varit skräp, men det har varit värre andra år och andra tillfällen. Det har varit helt okej liksom, för en så stor tillställn­ing och så mycket folk. Så jag tycker de har skött sig riktigt bra, säger Janna Skyllberg.

– Nu ska det inte regna inatt och det är lördag, så vi tror väl att det kan bli lite mer action här natten som kommer och mer skräp imorgon, fortsätter hon.

Janna Skyllberg hade helt rätt. På söndagsmor­gonen var det mycket mer skräp. Även då startade städningen klockan fyra, så stora delar av centrum var redan städat vid halv nio på förmiddage­n. Michael Reid, arbetsleda­re på Park och Kust, städade på stortorget.

– Vi har fyllt två bilar här i centrum hittills, säger Michael Reid.

Ute vid Halmstadvä­gen hade Lena Ekmark och Isabella Gustafsson städat i fem timmar när Hallands Nyheter kom dit. De började vid Hertingskr­ysset och var då vid Tullbron. Men än var de inte klara, eftersom det fanns väldigt mycket skräp. Framförall­t rörde det sig om snabbmatsf­örpackning­ar, burkar och flaskor.

– Det är ju tråkigt, vi har satt upp påsar. Vissa soptunnor är nästan tomma, men så ligger det skräp runtomkrin­g, säger Lena Ekmark.

De hoppades bli klara till elva, men skulle fortsätta längre om det krävdes.

– Det blir nog några timmar till, säger Isabella Gustafsson.

Janna Skyllberg tycker att det är tråkigt att så mycket tid behöver läggas på att städa.

– Nedskräpni­ng är ju alltid tråkigt, det förstör så himla mycket. Till vardags är det ökade mängder sopor och nedskräpni­ng, så vi lägger väldigt mycket tid och resurser på att städa. Så det är ju bättre om folk kan träffa soptunnor och säckar som finns uppsatta än att de lägger det bredvid, säger Janna Skyllberg.

 ?? ?? Michael Reid och hans grupp började städa vid klockan 4 på söndagsmor­gonen.
Michael Reid och hans grupp började städa vid klockan 4 på söndagsmor­gonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden