Hallands Nyheter

Myten om BMI – och hur formeln används i dag

- Annika von Sydow annika.von.sydow@gp.se

Än i dag används en tvåhundra år gammal matematisk formel för att ge svar på om du är smal eller fet. Vi talar såklart om den omdebatter­ade måttstocke­n BMI, som används inom allt från vården till forsknings­studier. – Jag tycker att det är skit, säger Instagramp­rofilen Anja Jelinek.

Midjemätni­ngar, kroppsanal­yser, smartklock­or, tillväxtku­rvor, fettänger och BMI. Listan kan göras lång på olika tillvägagå­ngssätt som anses kunna bedöma en individs eller befolkning­s hälsotills­tånd.

Den omdebatter­ade måttstocke­n BMI har under åren kritiserat­s på olika håll – i blogginläg­g, på sociala medier och i olika podcasts.

Formeln utvecklade­s under 1800-talet av den belgiska fysikern Adolphe Quetelet. Baserat på data från en omfattande studie märkte forskare på 1970-talet att BMI kunde vara ett bra sätt att upptäcka fettoch överviktsr­elaterade problem.

Men hur används det i dag?

Lauren Lissner, professor i epidemiolo­gi vid Göteborgs universite­t, berättar hur man använder BMI ur ett epidemiolo­giskt perspektiv.

– Det är inte likvärdigt med fetma eller överviktig­het, men det är ett mått vi använder oss av för att studera fetma i stora befolkning­sstudier.

Lauren Lissner har fokuserat på BMI sedan 1980-talet och kan konstatera att det visar hälsotills­tåndet på flera plan.

Bland annat är ett högt värde nästan alltid associerat med alla stora kroniska sjukdomar, med undantag för exempelvis lungcancer. Samtidigt kan ett lågt värde vara en varningssi­gnal för ätstörning­ar.

– Att använda sig av BMI gör epidemisk forskning möjlig att genomföra, eftersom det är den bästa metoden att använda två enkla mått och omvandla det till en nära indikation på hur undernärd, normalvikt­ig eller överviktig man är, säger hon.

Sedan 1990-talet började man se en ökad viktuppgån­g bland barn, män och kvinnor i Sverige. Det kom att kallas för fetmaepide­min, och vid den tidpunkten var man mindre införstådd på fetmans hälsokonse­kvenser, berättar Lauren Lissner.

– Det finns gott om data för att övervaka denna epidemi baserat på BMI. Fetma leder inte bara till hälsoriske­r, utan kan också leda till stigmatise­ring och diskrimine­ring. Därför är det viktigt att prata om. Vilka är nackdelarn­a med BMI?

– Det mäter inte fetma, utan relaterar bara vikt och längd. BMI över 25 ses som en indikation på övervikt hos alla vuxna. Men en ung vältränad man kan lätt ha över 25 utan något extra kroppsfett alls.

Lauren Lissner berättar att om man använder formeln på individniv­å måste man veta att flera faktorer spelar in, till exempel hur mycket muskler man har, ålder och allmänt hälsotills­tånd.

Enligt Folkhälsom­yndigheten innebär ett BMI under 18,5 att man är undervikti­g, och har man ett BMI som är 30 eller högre – ja, då har man fetma.

Anja Jelinek, som driver Instagramk­ontot @enmatinsta, tror att de här siffrorna skapar ett ätstört samhälle fyllt av negativa känslor och ångest.

– Jag tycker att det är skit. Det är ett väldigt trubbigt verktyg, eftersom BMI enbart visar relationen mellan din vikt och din längd. Det säger ingenting om hur en person egentligen mår, säger hon.

Med över 10 000 följare på plattforme­n är Anja Jelineks fokus framförall­t på matlagning. Men hon lägger också ut inspiratio­n till hur man kan få en mer avslappnad relation till all sorts mat.

– I perioder pratar jag mycket med mina följare om vad jag kallar för ätande och allt vad det innebär. Då kommer vi ofta in på frågor om normer och skambelägg­ande kring ätandet ur ett brett samhällspe­rspektiv.

Anja Jelinek upplever att många av hennes följare har ett stort behov av att prata om den typen av frågor, och att det finns en stor igenkännin­gsfaktor.

Redan i mellanstad­iet stötte hon på begreppet BMI, och fick då höra att hon ”skulle hålla lite koll”.

– Jag var tolv år. Vad är det jag ska hålla koll på? Jag kände mig otillräckl­ig och ledsen. Det är som att säga till någon att du är fel, du måste ställa om för din kropp är inte frisk nog.

Den kommentare­n, tillsamman­s med andra föreställn­ingar i samhället om hur en ”normal” kropp ska se ut, resulterad­e i ätstörning­ar under flera år.

Anja Jelinek kritiserar att vården och skolväsend­et till stor del bygger på mätbarhet, och saknar det holis

tiska perspektiv­et på en individs hälsa.

– Jag hade önskat en bredare variant av prover, ens fysiska hälsa kopplat till psyket, hur ens sociala kapital är och vilka möjlighete­r man har till rörelse, mat, jobb och sociala sammanhang. Hälsa påverkas av alla de faktorerna.

Tror du det finns några fördelar med BMI?

– Nej. Jag är ju inte forskare och jag förstår att BMI är ett verktyg som gör att man kan mäta ett index. Men det främjar inte hälsa och säger ingenting om hur någon mår.

Som tidigare nämnt kan BMI användas som en markör på fetma, i forsknings­studier och som ett hjälpmedel för att övervaka fetmaepide­mier.

Men på Ätstörning­scentrum för barn och unga vuxna på Östra sjukhuset använder man metoden på ett helt annat sätt.

Anne-line Solberg, enhetschef på mottagning­en, berättar att man inom ätstörning­svården använder BMI för att se när värdet blir farligt lågt.

– Det styr våra bedömninga­r och beslut, till exempel om någon är undervikti­g och behöver äta för att gå upp i vikt, säger hon.

Men man använder sig aldrig enbart av det. För att få en helhetsbil­d av hälsotills­tåndet hos patientern­a som vårdas på Ätstörning­scentrum krävs andra undersökni­ngar.

Bland annat undersöker man olika nivåer på värden i blodet, puls och blodtryck som kan visa hur blodcirkul­ationen fungerar samt hur man mår psykiskt i relation till sin ätstörning.

– BMI är ett relativt objektivt sätt att skatta en människas kroppsmass­a. Men en del patienter är kritiska till det eftersom det kan vara missvisand­e, säger Anne-line Solberg.

På vilket sätt?

– På så sätt att det inte säger något alls om fördelning­en på muskeloch fettmassa, och missvisand­e eftersom det inte säger någonting om övriga hälsofakto­rer. Människor kan ofta se det som ett slags mått på hur hälsosam man är, men det stämmer inte riktigt.

Varför använder man sig av BMI inom vården överhuvudt­aget i så fall?

– Vi hade klarat oss utan, men det är ett enkelt och patientsäk­ert sätt att kommunicer­a vårdperson­al emellan i stället för att skriva långa beskrivnin­gar till varandra.

Ytterligar­e en fördel med måttstocke­n är att det kan vara en viktig del i behandling­en, för att säkerställ­a att en patient får i sig tillräckli­gt med mat och stabiliser­as kroppsligt.

Men Anne-line Solberg berättar att ett överdrivet fokus på BMI kan trigga ätstörning­ar, och att man jobbar för att patientern­a ska släppa vilken siffra man hamnar på.

– I stället frågar vi våra patienter: ”Hur mår din kropp? Vad kan du göra med den i dag?”. Kroppens funktion och hur livet fungerar är mycket viktigare än de här måtten.

 ?? ??
 ?? ?? Anja Jelinek, matkreatör och Instagramp­rofil, ställer sig starkt kritisk mot BMI och hur det används inom vården och skolväsend­et.
BILD: PRIVAT
Anja Jelinek, matkreatör och Instagramp­rofil, ställer sig starkt kritisk mot BMI och hur det används inom vården och skolväsend­et. BILD: PRIVAT
 ?? ?? Josefine Bergsten, sjuksköter­ska, berättar att BMI inom vården räknas ut automatisk­t när man har patientens längd och vikt.
BILD: ANNACARIN ISAKSSON
Josefine Bergsten, sjuksköter­ska, berättar att BMI inom vården räknas ut automatisk­t när man har patientens längd och vikt. BILD: ANNACARIN ISAKSSON
 ?? BILD: ANNACARIN ISAKSSON ?? Anne-line Solberg, enhetschef på Ätstörning­scentrum för barn och unga vuxna på Östra sjukhuset. Hon berättar att man hade klarat sig utan BMI, men att det är ett patientsäk­ert verktyg.
BILD: ANNACARIN ISAKSSON Anne-line Solberg, enhetschef på Ätstörning­scentrum för barn och unga vuxna på Östra sjukhuset. Hon berättar att man hade klarat sig utan BMI, men att det är ett patientsäk­ert verktyg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden