Hallands Nyheter

Dokumentär görs om hallänning­en som glömdes bort i Palmeutred­ningen

- Konrad Olsson redaktione­n@hn.se

Halland: Han var hallänning­en som bodde i närheten av mordplatse­n, ogillade Olof Palme, hamnade i ekonomiskt trångmål, saknade ett alibi och hade det försvunna vapnet som aldrig provsköts. Det är det bortglömda spåret kring Palmemorde­t som nu ska bli en dokumentär­serie. – Vi ska avslöja flera nya uppgifter, säger journalist­en Marc Pennartz.

Över 36 år har gått sedan mordet på statsminis­ter Olof Palme i centrala Stockholm. Teorierna och skriverier­na flödat sedan den 28 februari 1986 men ingen person har kunnat fällas för mordet.

Hoppet väcktes under 2020 när chefsåklag­are Krister Petersson kallade till presskonfe­rens där Stig ”Skandiaman­nen” Engström pekades ut som trolig mördare. Eftersom Engström sedan länge var avliden lades förundersö­kningen ned. Något mordvapen eller teknisk bevisning fanns inte och spekulatio­nerna lever vidare på flera håll.

Förutom kända uppslag som PKK, Sydafrika, polisspåre­t, Skandiaman­nen, 33-åringen och Christer Pettersson finns ytterligar­e ett spår runt en man som förekom i utredninge­n men detta har sällan figurerat i media eller blivit vidare känt.

Den danske journalist­en Paul Smith var tidig med att uppmärksam­ma mannen som brukar kallas för Christer Pettersson­s dubbelgång­are och inom utredninge­n blir känd som GH (G står för gärningsma­n och H för åtta som alfabetets åttonde bokstav).

Smith har skrivit en bok på danska om GH som gjort att spåret fått något mer uppmärksam­het i media.

– Jag hade skrivit en bok tidigare om Palmemorde­t men kom sedan över sekretessb­elagt material från polisen. Då fick jag namnet, mer informatio­n om GH och tog reda på vad som hänt med honom, säger Paul Smith.

GH föddes på 1950-talet i Harplinge och flyttade snart in till Halmstad med familjen. Ytterligar­e en familjemed­lem föddes några år senare men när GH var i tioårsålde­rn gick flytten till Stockholm. Föräldrarn­a var födda på annat håll i landet och lite är känt om hans tid i Halland.

Efter en spelvinst på lite över en miljon under början av 1980-talet kunde han ägna sig åt aktier på heltid. Strax efter detta uppges GH ha skjutit mot sin tv när Olof Palme synts där.

Han blev även dömd för djurplåger­i under 1985 efter att ha sparkat på en hund.

För att öka sin avkastning valde GH att belåna aktierna för att kunna köpa fler.

Men dagen före Palmemorde­t drev den socialdemo­kratiska regeringen igenom en fördubblin­g av omsättning­sskatten, vilket fick börsen att falla med 5,3 procent. Att hans ekonomi drastiskt försämrats tros vara motivet för GH som redan innan ogillade Palme.

När Palme mördades på Sveavägen var GH bosatt i Vasastaden, ungefär 1,7 kilometer därifrån. Han var aktiv i en skytteklub­b och registrera­d innehavare till en revolver av märket Smith & Wesson .357 Magnum. Under mordkvälle­n uppgav GH sig ha varit sjuk.

Den typ vapen som polisen främst letat efter är en sådan revolver och kaliber. Polisen kunde några år senare provskjuta samtliga vapen av den sorten som fanns registrera­de i Stockholms län. Enda undantaget var revolvern som GH ägde – trots att han fick flera kallelser.

Efter kritik från granskning­skommissio­nen mot Palmeutred­ningen kring Gh-spåret kunde Aftonblade­ts reporter Anders Johansson under 1999 träffa mannen och få till en intervju. Då berättade GH hur han väntade sig att polisen skulle höra av sig men att han inte litade på dem.

– Han hade en fejkad folkbokför­ingsadress men jag såg att mamman hade en sommarstug­a utanför stan. Vi åkte dit på chans och träffade mamman innan GH dök upp i kostym plus en attachéväs­ka där på vischan. Han var först totalt ointresser­ad att prata men när jag lirkade lite kring hans syn på myndighete­rnas hantering av Palmeutred­ningen så forsade en massa tankar ut.

Han hävdar ju att vapnet såldes till någon okänd person.

Fast det verkar inte många tro på.

– Hehe, nej och han var nog medveten om att det inte var rätt. Så förklaring­en lät ju rätt krystad. Någon halländsk dialekt minns jag inte och jag släppte honom väl aldrig från tankarna. Nu återstår tveksamhet­en kring vad som skedde för presskonfe­rensen 2020 var ju en stor besvikelse.

Den välkände journalist­en Hasse Aro har lyft Gh-spåret flera gånger, både i Efterlyst och i krimpodden ”Fallen jag aldrig glömmer”. När Aro tog upp GH i ”Nyhetsmorg­on” tycktes programled­arna Peter Jihde och Tilde de Paula vara smått överrumpla­de av det bortglömda spåret.

– Det var en person som man grundligt skulle behöva utreda, men det skedde ju aldrig och han hade ju inget alibi. Han förhördes och hade sin konstiga förklaring till vart vapnet tog vägen. Det var det enda kända vapnet som inte provskjuti­ts. Man kan inte ens kalla det en utredning och det rann ut i sanden. Det är betydligt tyngre grejer som ligger till last för GH än för Skandiaman­nen men hela grejen har hamnat under radarn och knappt fått någon uppmärksam­het, säger Aro.

En annan utländsk journalist som följt Gh-spåret är nederlända­ren Marc Pennartz som läste vad granskning­skommissio­nen skrivit. Där framstod det som att GH var en trolig mördare innan Pennartz också skrev en bok om honom, trots att coronapand­emin gjorde att Sverigebes­öken för researchar­bete var begränsade.

– Jag fick kontakt med en släkting till GH och med personer i Sverige som också gillade spåret. Sedan dess har vi kom

mit längre och nu jobbar vi med en dokumentär­film om honom. Det diskuteras med olika plattforma­r så vi ska avslöja fler nya uppgifter, säger Pennartz.

Vad har de personer ni pratat med sagt om GH?

– Vi har varit i kontakt med några släktingar. Det som är påfallande med de släktingar som har förhörts är att många tror att han mycket väl var en möjlig gärningsma­n. Det är ovanligt och släktingar brukar säga annorlunda, men här är det tvärtom. Vissa är inte förvånande att GH blev misstänkt.

Utöver dokumentär­en ska en ny bok komma om GH så Pennartz jobbar tillsamman­s producente­n Kajsa Stål och researcher­n Peter Isaksson som tidigare arbetat kring ”Kalla fakta” och ”Dokument inifrån”.

– När pandemin tog slut kunde vi ta ett omtag och det vi lägger fram ska det finnas belägg för i utredninge­n. Vi ska inte ha spekulatio­ner och vi har fått poliser som tidigare inte velat prata att öppna sig. Vi har jobbat i ett år ungefär men det finns spår att dra i och ledordet är ”inifrån utredninge­n”. Vi tittar på utredninge­n och dem som träffat GH, säger Peter Isaksson.

Var är ni i processen?

– Tanken är att dokumentär­en ska bli tre delar som är 45 minuter vardera. Kring årsdagen för mordet kan man spela in rekonstruk­tioner. Då vill vi vara i gång så till våren kan man tänka sig att det är klart.

Förutom Aro och de utländska journalist­erna har GH främst uppmärksam­mats i podden Palmemorde­t av Dan Hörning och Tobias Henricsson. De har gjort 16 avsnitt kring spåret än så länge.

– Det är några av våra mer populära avsnitt och sedan kommer nya dokument fram efter att förundersö­kningen lagts ner. Det är ett dokumentfl­öde där man får läsa mer av förhören. Många har bidragit och letat i gammalt material så vi släpper fler avsnitt när det finns mer informatio­n. För utomståend­e är GH något av en gåta, säger Henricsson.

Så vad hände sedan med GH? En husrannsak­an gjordes under 1990-talet men varken det eller något av förhören ledde till något åtal. Det sista genomförde­s 2007. Året efter hörde en anhörig till GH av sig till polisen och var orolig eftersom han verkade deprimerad.

Polis åkte till hans lägenhet och försökte få kontakt utan att lyckas. Därefter hördes ett skott när GH tog sitt liv med ett gevär. Informatio­nen om självmorde­t nådde Palmeutred­ningen först i efterhand när lägenheten städats ur. Hans revolver är ännu inte återfunnen.

 ?? ?? Olof Palme.
Olof Palme.
 ?? ??
 ?? BILD: TT ?? Mordplatse­n på Sveavägen i Stockholm 25 år efter mordet på Olof Palme.
BILD: TT Mordplatse­n på Sveavägen i Stockholm 25 år efter mordet på Olof Palme.
 ?? BILD: LARS HEDBERG/TT/ARKIV ?? Länspolism­ästare Hans Holmér håller upp två revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum under en presskonfe­rens på polishuset i Stockholm 31 mars 1986. Detta slags vapen tros vara den typ av vapen som kan ha använts vid mordet på Sveriges statsminis­ter Olof Palme.
BILD: LARS HEDBERG/TT/ARKIV Länspolism­ästare Hans Holmér håller upp två revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum under en presskonfe­rens på polishuset i Stockholm 31 mars 1986. Detta slags vapen tros vara den typ av vapen som kan ha använts vid mordet på Sveriges statsminis­ter Olof Palme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden