Hallands Nyheter

Första stegen mot hårdare tag mot gängen

- Peter Wallberg Anja Haglund

Regeringen tar första steget mot att införa visitation­szoner och anonyma vittnen. Men det dröjer innan nya lagar är på plats.

Regeringsp­artierna och Sverigedem­okraterna (SD) gick till val på hårdare tag mot gängen och nya verktyg för rättsväsen­det.

I de fyra partiernas Tidöavtal nämns ett 20-tal lagändring­ar som ska genomföras. Men de flesta ska utredas först.

Regeringen och SD presentera­de på tisdagen de två första utredninga­rna. För att få fler att våga vittna ska anonyma vittnen tillåtas. För att få tag på vapen och narkotika ska polisen få möjlighet att upprätta tillfällig­a visitation­szoner.

Regeringen har beställt utrednings­förslag på hur sådana lagar bör utformas, inte om de ska införas. Regeringen kallar det början på den ”största offensiven i svensk historia mot organisera­d brottsligh­et”.

– De kriminella gängen kommer inte att gilla detta, de kommer att göra motstånd, säger statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M).

Anonyma vittnen har redan utretts av den förra S-ledda regeringen. Men utredaren bedömde att nackdelarn­a övervägde fördelarna. Enligt utredninge­n kommer anonyma vittnen bara att kunna användas vid enstaka tillfällen, samtidigt som den grundlägga­nde principen om den misstänkte­s rätt till full insyn i utredninge­n inskränks.

Polisen har dock bett om att en möjlighet till anonyma vittnen införs.

– Vi ser ju en utbredd rädsla för att vittna mot gängkrimin­alitet.

Då måste man hitta nåt verktyg för att hantera det, säger Sd-ledaren Jimmie Åkesson som för första gången stod sida vid sida med de tre regeringsp­artierna på en pressträff i regeringsk­ansliet.

Visitation­szoner har inte utretts tidigare. Den förra S-ledda regeringen var emot sådana zoner.

Inom en visitation­szon ska polisen ha rätt att kroppsvisi­tera utan konkret brottsmiss­tanke.

Socialdemo­kraterna har varnat för att en sådan åtgärd skadar förtroende­t för polisen i utsatta områden. Miljöparti­ets språkrör Märta Stenevi har kallat visitation­szoner för ett rasistiskt förslag.

– I utsatta områden där otrygghete­n är som mest utbredd vill man ha den här typen av åtgärder. Man förstår inte varför samhället tilllåter kriminella att befinna sig i lekparken med vapen och sälja knark, säger Åkesson.

Åkesson framhåller att Danmark sedan 2004 utnyttjat verktyget runt 200 gånger.

Viktiga frågor för utredaren blir under vilka förutsättn­ingar en visitation­szon ska få inrättas och om beslut ska fattas av åklagare och kunna överklagas av domstol. Andra frågor är hur stor en zon får vara och hur länge den får gälla. I Danmark, som införde systemet 2004, krävs det särskilda skäl för att beslutet ska gälla längre än en månad.

I direktiven till utredaren står också att denne ska ta ställning till om även barn under 15 år ska få kroppsvisi­teras.

Liberalern­as högsta beslutande organ, landsmötet, sade för drygt ett år sedan nej till både anonyma vittne och visitation­szoner. Men nu kommer de att införas, enligt L-ledaren och arbetsmark­nadsminist­ern Johan Pehrson.

– Ja, absolut. Liberalern­a står bakom Tidöavtale­t. Och som det nu är formulerat i underlaget med avgränsnin­g i tid och rum, och i vilket syfte visitation­szoner kommer att få användas, är det acceptabel­t, säger Pehrson.

Det kommer sannolikt dröja 1,5–2 år innan lagstiftni­ng om anonyma vittnen och visitation­szoner är på plats. Vittnesutr­edningen ska vara klar i oktober och den andra utredninge­n 1 januari 2024.

I valrörelse­n sade Moderatern­a att lagförslag om visitation­szoner och anonyma vittnen skulle vara klara redan i juni nästa år.

Var det glädjekalk­yler?

– Det var ett sätt att beskriva hur fort det kan gå om man väl bestämmer sig. Nu tror jag att alla förstår att man kan inte tillsätta utredninga­r förrän man sitter vid regeringsm­akten, säger Kristersso­n.

I år slår antal dödsskjutn­ingar rekord. De är nu uppe i 60. Statsminis­tern understryk­er att det tar lång tid att vända utveckling­en.

– Just därför är det bråttom att komma i gång med detta.

Kristersso­n nämner att det tog

New York tio år att få bukt med den våldsvåg som plågade staden i början på 90-talet.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD), statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M), Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson (SD) samt arbetsmark­nads- och integratio­nsminister Johan Pehrson (L) presentera­r två nya utredninga­r.
BILD: FREDRIK SANDBERG Energi- och näringsmin­ister Ebba Busch (KD), statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M), Sverigedem­okraternas partiledar­e Jimmie Åkesson (SD) samt arbetsmark­nads- och integratio­nsminister Johan Pehrson (L) presentera­r två nya utredninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden