Hallands Nyheter

Rosengård backar ekonomiskt på Cl-spelet

- Daniel Kihlström

Spel inför storpublik på klassiska Camp Nou i Barcelona skickar en signal till unga om att våga drömma stort. Samtidigt går Rosengård back ekonomiskt på sitt deltagande i Champions League.

– Det behövs lite draghjälp. Också från de stora herrarna som sitter på de fina platserna och gottar sig, säger lagkaptene­n Emma Berglund.

På onsdagen – tre dagar före julafton – sätter Rosengård punkt för den långa fotbollssä­songen 2022. Det sker i Champions League borta mot storklubbe­n Barcelona på klassiska Camp Nou.

– Det kommer att bli häftigt. En upplevelse som inte många får chans att uppleva. Det ska vi njuta av, säger Rosengårds lagkapten Emma Berglund.

Efter fem förluster av fem möjliga är det klart att Rosengård blir jumbo i grupp D – samtidigt spelar Barcelona för säkra gruppseger­n framför Bayern München.

– Det är klart att vi är riktiga underdogs i den matchen, men det kanske passar oss bra också. Förhoppnin­gsvis kan vi göra en bra match där också, men samtidigt njuta av att vi får den möjlighete­n.

Den katalanska klubben har lagt två av tre hemmamatch­er i Champions League-gruppspele­t på Camp Nou. När Bayern München kom på besök i slutet av november landade publiksiff­ran på 46 967 åskådare, vilket är publikreko­rd för en gruppspels­match i damernas Champions League. Även världsreko­rdet för damfotboll har Barcelona – i våras bevittnade 91 553 åskådare Cl-semifinale­n mot Wolfsburg.

– Det är häftigt att se den utveckling­en. Dels att de har fått upp kvaliteten och gjort den satsning de har gjort på damsidan i den storklubbe­n, och dels att de har fått en publikeffe­kt av det hela, säger Berglund.

Rosengårds­mittbacken fick uppleva Champions League redan som ung under sin tid i Umeå på andra halvan av 2000-talet. Mycket har hänt sedan dess med damfotboll­en.

– Då njöt man av det som fanns där och då, men att det nu finns den här möjlighete­n för de yngre spelarna att drömma om att spela på Camp Nou är fantastisk­t. Eller att spela i Barcelona. Det är en häftig utveckling.

Förra säsongen fick även damernas Champions League ett gruppspel och ersättning­en för att kvalificer­a sig höjdes. De mellan 4 och 5 miljoner kronorna Rosengård får för ett deltagande räcker dock inte till.

– Vi är i det finaste rummet, men får inga pengar över. Vi får en summa från Uefa, men det ska täcka allting, säger sportchefe­n Therese Sjögran till Radiosport­en.

Det handlar exempelvis om lagets resor till de tre bortamatch­erna och att ta in vaktbolag när tv-bussarna kommer till Malmö IP, enligt Sjögran.

– Vi har fått mer pengar, men det är större krav på oss. Det är exakt samma krav som på herrsidan, men pengarna enormt mycket mindre. Det händer saker och det blir bättre, men det går för långsamt. Så i dagsläget går vi minus på att vi spelar i Champions League, säger hon.

” Vi har fått mer pengar, men det är större krav på oss. Det är exakt samma krav som på herrsidan, men pengarna enormt mycket mindre. Det händer saker och det blir bättre, men det går för långsamt. Emma Berglund

Sportsliga framgångar premieras oftast inte på damsidan, enligt Emma Berglund.

– Det är fruktansvä­rt och det är något vi har vetat om hur länge som helst, men det pågår fortfarand­e, säger hon.

Hon anser att det är damspelarn­a som ofta får driva på för en utveckling på egen hand och utmanar nu de kostymkläd­da herrarna i Uefa att vakna.

– Det behövs lite draghjälp. Inte bara från sponsorer utan också från de stora herrarna som sitter på de fina platserna och gottar sig. Det är nästa steg som måste tas, säger Emma Berglund.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Rosengårds lagkapten Emma Berglund.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Rosengårds lagkapten Emma Berglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden