Hallands Nyheter

Sunväras målvakt vill motbevisa alla tvivlarna

Sunväras målvakt Sofia Carlsson övervinner hinder – innan hon hamnade i Sunvära var hon ensam tjej i sin moderfören­ings pojk- och herrlag där hon ständigt tvingades motbevisa tvivlarna. – Jag har alltid haft oddsen emot mig och alla har räknat ut mig men

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

Sunvära förlitar sig på en målvaktsdu­o som består av rutinerade Angelica Olsson. 27-åringen är inte bara målvakt utan även lagledare samt sitter med i styrelsen. Hon är tillbaka i laget igen efter att ha haft ett uppehåll där hon blivit mamma.

Vid sin sida har hon 17-åriga Sofia Carlsson, som kommer från en bakgrund där hon spelade sju säsonger med ett pojklag i Oskarström­s Bandyklubb.

Under den sjunde säsongen tillhörde hon herrlaget och spelade en träningsma­tch mot Sunväras herrlag. Efter matchen kom Emil Ericson, som spelar i Sunväras herrlag och även tränar damlaget, fram och frågade om hon hade lust att spela med Sunväras damlag istället, vilket hon var.

– Det har inte funnits något damlag jag kunnat spela i innan jag hamnade i Sunvära. Jag var ensam tjej i hela klubben under alla år så det är mycket som är annorlunda nu och det är jag glad över, säger Sofia Carlsson.

Hon fortsätter:

– Jag har gått från att byta om själv i ett omklädning­srum, domarskrub­b eller annat till att komma till att kunna byta om med alla i ett omklädning­srum som alltid är fullt. Man kan alltid prata med någon och bara det är mycket roligare.

Det kan inte ha varit lätt som ensam tjej?

– Nej, det har inte varit. Men jag skulle ändå säga att det hjälpt mig i stunder att man ändå får kämpa lite.

– I ett herrlag har man alltid fått höra saker som: ”De har ju en tjej i målet, det kan inte vara så svårt att göra mål då, det är bara att skjuta.” Jag har alltid haft oddsen emot mig och alla har räknat ut mig men efter matcherna har det varit ganska tyst från motståndar­håll.

Måste vara en skön känsla att få motbevisa dem på isen?

– Ja, det har faktiskt varit väldigt roligt att kunna göra det på det sättet.

Den första säsongen i Elitserien har inte varit någon lätt uppgift. Sunvära är nykomlinga­r och har haft en tung inledning på säsongen. Vissa matcher har laget förlorat med tvåsiffrig­t resultat. Det har bland annat blivit förlust med 0-25 mot Villa Lidköping och med 0-23 mot AIK.

Spelarna har dock inga problem med att hålla glöden uppe då de var förberedda på att det skulle bli en tung säsong.

– Vi vet ju vilken serie vi är i och att vi är nykomlinga­r. Vi har det laget vi har och jobbar med det. Nu börjar folk bli friska och komma tillbaka från skador, så nu är vi fler på bänken och det märks ju. När vi har så tunn trupp märks det när någon blir skadad eller sjuk, säger Angelica Olsson.

Målvaktsdu­on gör vad de kan för att hjälpa varandra. De har delat ansvar och även om det finns viss konkurrens.

– Vi ska väl stå ungefär lika många matcher var. Det är ingen förstemålv­akt så, sen väljer tränaren vem som ska stå vilken match. Vi försöker få några matcher vardera, säger Olsson.

Hon tillägger sedan:

– Klart att man pushar och peppar varandra i med- och motgång. Vi är ju båda i samma situation och vet vad vi ska göra. Sen är man ju konkurrent­er men vi är vänner och lagkamrate­r ändå.

Men det kanske inte så kul att förlora med 20 måls marginal?

– Nej, det är det ju inte. Men det är ingen som deppar ihop direkt, sen kan man ju vara lite sur på sig själv att det kanske inte går. Carlsson fyller i:

– Det tar på psyket emellanåt att släppa in många mål. Men det är samtidigt något man måste ta. Det är inte kul i stunden men man brukar ändå vara glad efteråt för man ser det från ett annat perspektiv när man kommer in i omklädning­srummet.

 ?? BILD: SUNVÄRA SK ?? Sunväras målvaktsta­lang Sofia Carlsson har lärt sig mycket under sin debutsäson­g i Elitserien.
BILD: SUNVÄRA SK Sunväras målvaktsta­lang Sofia Carlsson har lärt sig mycket under sin debutsäson­g i Elitserien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden