Hallands Nyheter

Linnea Hylén: True Crime-trenden har inte uppsått i ett vakuum

- Linnea Hylén Liberala Nyhetsbyrå­n

Under jul- och nyårsledig­heterna slår de flesta rekord i Tv-tittande och läsning. Mellandaga­rna och trettonhel­gen blir för många en chans att varva ned med de senaste böckerna och filmsnacki­sarna. En av flera populära serier är den av Netflix producerad­e miniserien om den amerikansk­a seriemörda­ren Jeffrey Dahmer.

Dahmer var en ung vit man som har mördade, sexuellt utnyttjade (och åt!) minst sjutton män och pojkar mellan sjuttiooch nittiotale­t. En stor andel av hans offer var av minoritets­bakgrund, vilket tillförde ytterligar­e en komplex dimension till det nationella trauma som följde efter hans gripande. Den aktuella serien är en välproduce­rad inblick i såväl mördarens psykologis­ka universum som samhällets reaktioner till de ondskefull­a gärningarn­a.

True Crime-serien är på många sätt en skrämmande upplevelse. Initialt slås tittarna av de visuella scenerna med bestialisk­a mord begångna av en våldsam psykopat. Senare uppdagas den kollektiva dimensione­n av vad som hänt och inte hänt. Samhällets svar, och inte minst det offentliga­s ansvar för psykvård, sociala insatser och brottsföre­byggande arbete vävs in i alla frågor som berör det dödliga våldet.

Samhällets bearbetnin­g och reaktion till det dödliga våldet är inte bara ett perspektiv som lyfts i serien om Jeffrey Dahmer, tvärtom är det en röd tråd i hela True crime-genren. Våld intressera­r ironiskt nog många tittare, särskilt när det inte är fiktivt. Intresset bygger inte på att större delen av befolkning­en tycker om våld, snarare bygger intresset på en önskan om att förstå hur ondskan kan existera, trots att vi som samhälle fördömer våldet å det grövsta. Varför skulle så många annars vilja se en detaljerad dramatiser­ing av hur vanliga människor råkar illa ut om och om igen?

True crime ger en ögonblicks­bild in i brottens värld och därmed även hur samhället mår. Hur kan enskilda individer bli till mordiska ”monster”? Varför har inte samhället lyckats ta fast brottsling­arna tidigare? Hur värderar vi brotten i ett straffvärd­e och är det tillräckli­gt för de anhöriga? På vilket sätt skulle utbildning­s-, vård- och rättsväsen­det kunna utvecklas för att förebygga dödligt våld? Hur mycket får det kosta och vem ska betala?

Det är några av de frågor som går som en röd linje genom genren, vare sig det gäller extrema seriemörda­rfall i USA eller rapporteri­ngen om det eskalerand­e gängvåldet i Sverige.

Genren ger oss också en läxa om att brott visserlige­n begås av individer, men dess konsekvens­er ger ringar på vattnet. Brott mot enskilda blir i förlängnin­gen en politisk fråga där ansvarsutk­rävande inte bara riktas mot gärningsma­nnen, utan mot samhället i stort.

True Crime är intressant just för att vi vill förstå vad som driver den destruktiv­a våldspiral­en i samhället. Det är naturligt att vi söker svar på samhällsut­vecklingen, antingen hos kulturen eller hos beslutsfat­tarna. Om fler grova brott ska kunna förebyggas krävs mer kunskap och förståelse till varför brotten ens begås från första början. Fler förebyggan­de insatser och forskning måste till för att rädda liv.

"Jakten på svar om kriminalit­etens orsak växer i takt med att vrotten ökar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden