Hallands Nyheter

Höj utbildning­snivån för de lågutbilda­de

-

Utbildning. Sedan år 2000 har antalet högutbilda­de ökat stadigt, samtidigt som antalet lågutbilda­de sjunkit.

För att undersöka utbildning­snivån tittar SCB på den del av befolkning­en som är 25- 64 år. I den gruppen har 45% läst vidare efter gymnasiet. 30% är högutbilda­de vilket innebär att de har en utbildning på tre år eller mer efter gymnasiet. Antalet högutbilda­de har ökat över tid. År 2000 var andelen högutbilda­de 16% jämfört med 30% 2021.

Antalet lågutbilda­de är 10% i dag. I den gruppen ingår de som inte har utbildat sig vidare efter grundskola. Det är en minskning jämfört med år 2000, då andelen var 21%.

Det är högre andel lågutbilda­de bland personer födda utomlands.

Andelen som läst vidare efter gymnasiet är ungefär lika hög bland dem som är födda i Sverige och dem som är födda utomlands. Bland högutbilda­de är det ingen skillnad mellan grupperna. Däremot skiljer det sig bland de lågutbilda­de där andelen är 17% bland dem som är födda utomlands och 8% bland dem som är födda i Sverige.

Med denna kunskap måste man stärka och höja utbildning­snivån för de lågutbilda­de. Socioekono­miska orsaker och en miljö som inte främjar svenska språket är förgörande för deras situation både för de utlandsföd­da och de svenskar som är födda i Sverige.

Jag läste att det enligt Statens medieråd är ett minskat läsande i alla åldrar 2021. Det är allvarligt och ordförråde­t minskar och böcker blir inte tillgängli­ga för många, man förstår inte vad man läser. Det är inte roligt att läsa. Gäller gammal som ung, utlandsföd­d eller som född i Sverige.

När det gäller skolan så har den ett kompensato­riskt uppdrag och det gäller till stor del att se till att eleverna läser och att de får läsa varje dag att tid avsätts för detta. Att rätt böcker sätts i händerna på eleverna. Skolan måste ha mer fokus på läsning. Hela skolgången handlar i princip att kunna läsa och förstå.

Biblioteke­n har också ett kompensato­riskt uppdrag. De skall verka för jämlikhet, jämna ut samhällets ojämlikhet­er. Kommunbibl­ioteket har ett komplext uppdrag , biblioteke­t riktar sig till alla grupper. Därför är de så viktiga för läsfrämjan­det i alla grupper. Marianne Johansson

Varberg

 ?? BILD: MARTINA HOLMBERG / TT ?? Jag läste att det enligt Statens medieråd är ett minskat läsande i alla åldrar 2021, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: MARTINA HOLMBERG / TT Jag läste att det enligt Statens medieråd är ett minskat läsande i alla åldrar 2021, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden