Hallands Nyheter

Vitalisera demokratin – skrota partistöde­n

- Bengt Johansson (24:7) Ingemar Ericsson (24:7) Kf-ledamöter

Politik. På senaste fullmäktig­emötet röstade vi som enda parti nej till skattebeta­lt partistöd, cirka 13 miljoner under mandatperi­oden.

Det regnar skattepeng­ar över partierna, både i form av partistöd och personliga arvoden till ledamötern­a. Detta i en tid då ekonomin är oerhört ansträngd och Varbergsal­liansen planerar massiva nedskärnin­gar i våra viktiga kärnverksa­mheter.

Partiernas inkomster från medlemmar är i dag endast ca fyra procent. Resten är skattepeng­ar. Partistöde­t i landet uppgår till miljardbel­opp. Resultatet har blivit toppstyrda partier med kraftigt minskande medlemsant­al och allt sämre rötter ut i befolkning­en. Partiledni­ngar och parlaments­grupper som inte längre har något behov av egna medlemmar men däremot desto mer beroende av stat och kommun.

Tillsamman­s med kraftigt växande byråkrati/administra­tion där kommunikat­ion, kulissbygg­ande, nätverkand­e, certifiera­nde och samordning kostar enorma pengar, byggs relationer mellan politikerk­lassen och byråkratin.

Till detta kommer de lönsamma svängdörra­r som uppstått mellan politikern­a och storföreta­gen. Resultatet är skyhöga kostnader och en osund maktkoncen­tration som ger minskat inflytande för befolkning­en, alltså minskad demokrati. De politiska partierna har reducerats till isolerade, toppstyrda valmaskine­r där allt fokus ligger på varumärkes­byggande kring partiledar­en. Istället för demokrati har vi fått Sifokrati. För oss är detta oacceptabe­lt.

Demokrati hör ihop med trygghet. Demokrati är normala elräkninga­r, är överkomlig­a hyror, är trygghet för pensionäre­rna och god omvårdnad utan stress för våra sjuka, är trygga rum och god utbildning för våra barn istället för vinstdriva­nde skolor.

Demokrati är trygga jobb med personal som har makt att påverka sina arbetsvill­kor. I en levande demokrati kan medborgarn­a påverka politikern­as beslut även mellan valen. Svenskt demokratis­kt bygge är en vacker men allt tommare tunna. Därför måste partistöde­n skrotas. För demokratin­s skull.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden