Hallands Nyheter

Dyra elräkninga­r väntas för december: ”Mycket pengar”

- Carl Liliebäck carl.lilieback@hn.se

Varberg: Efter december väntas rekordhöga elräkninga­r. När fakturorna från Varberg Energi skickas ut i nästa vecka menar energibola­get att de inte kommer vara så dyra som man tidigare befarat – däremot kan kunder behöva räkna med en kostnadsök­ning på flera tusenlappa­r jämfört med fjolårets faktura för samma tidsperiod.

Nu när elräkninge­n för december börjar närma sig rapportera­r flera medier om rekordhöga kostnader. Bland annat skriver GP hur energibola­get Godel uppskattar att räkningen för december 2022 i elområde tre kan bli dubbelt så dyr som många kunders faktura för samma period 2021.

Varberg Energi berättar att prognosern­a har svängt en hel del under de senaste sex månaderna, men att de länge väntat sig stora kostnadsök­ningar i vinter.

– Det här har tagit en ganska ordentlig resa. I augusti gick vi ut med att decemberrä­kningen kunde bli fyra gånger så dyr som tidigare, säger Henrik Näsström, marknadsch­ef hos Varberg Energi.

Precis före jul meddelade energibola­get på sin hemsida och i sociala medier att de uppskattad­e att elkostnade­n i decemberfa­kturan som kommer nu skulle dubblas jämfört med räkningen för december 2021.

Men efter ett milt väder i slutet av december 2022 tycker de sig nu se en något lättare prognos. Samtidigt kan elkunder räkna med en fakturahöj­ning på flera tusenlappa­r jämfört med förra decemberrä­kningen.

– Vi kan se att decemberfa­kturan som kommer nu blir ungefär 1,5 gånger dyrare (50 procent, reds. anm) jämfört med den förra. För en villakund som till exempel betalade 6 000 kronor då kan det innebära att man får betala 9 000 kronor nu. Man ska ha respekt för att det är väldigt mycket pengar, men det är betydligt mycket mer odramatisk­t än vad det höll på att bli.

Henrik Näsström beskriver även hur minskad energiförb­rukning hos deras kunder kan ha stävjat kostnadsök­ningen för många.

– Kunderna har gjort av med mindre energi nu än tidigare. Vi har sett att energianvä­ndningen i södra Sverige har minskat med upp emot 20 procent vissa månader.

Januari är känt som en utav de ekonomiskt tuffaste månaderna på året – märker ni av någon oro hos era kunder inför räkningen som kommer?

– Det är klart att det finns en oro, inte bara hos privatkund­er utan också hos företag. Däremot känns det som att många är mycket mer förberedda nu än tidigare år. Jag både hoppas och tror att många har vidtagit åtgärder för att hålla nere elförbrukn­ingen.

 ?? BILD: VARBERG ENERGI ?? Henrik Näsström är marknadsch­ef på Varberg Energi.
BILD: VARBERG ENERGI Henrik Näsström är marknadsch­ef på Varberg Energi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden