Hallands Nyheter

Kvinna med brutet knä fick vänta på vård

- Ralph Bretzer

Falkenberg: När hennes personliga assistent skulle köra kvinnan, som sitter i en elrullstol, genom en dörröppnin­g klämdes hennes fot mot dörrkarmen och knäet vreds så illa att det blev en fraktur. Det skulle dock dröja ett och ett halvt dygn innan hon undersökte­s av sjuksköter­ska och frakturen upptäcktes.

Händelsen inträffade inom vårdoch omsorg i Falkenberg­s kommun i början av mars. Kvinnan, som har en grav hörselneds­ättning och kommunicer­ar delvis genom teckensprå­k, ska i samband med olyckan inte ha visat någon smärta och ska, enligt händelsebe­skrivninge­n i kommunens Lex Maria-utredning, ha lett mot personalen efteråt. Senare på kvällen ska annan personal inte ha sett tecken på vare sig smärta eller svullnad.

Dagen efter ställde man dock in kvinnans rörelseträ­ning eftersom hon var smärtpåver­kad och på kvällen märkte personalen att knäet var svullet. Man kontaktade då sjuksköter­ska som gav rådet att kvinnan skulle få alvedon och att en sjuksköter­ska skulle komma nästa dag för bedömning.

” Vi kan konstatera att det brustit i kommunikat­ionen mellan personal och sjuksköter­ska. Eva Bjäräng

Efter den bedömninge­n skickades kvinnan till sjukhus där hon blev undersökt av läkare och även röntgad. Det var då frakturen upptäcktes.

”Vi kan konstatera att det brustit i kommunikat­ionen mellan personal och sjuksköter­ska. Detta har gjort att det tagit alltför lång tid innan patienten fått rätt vård”, säger Eva Bjäräng, kommunens medicinskt ansvariga för rehabilite­ring i ett uttalande, och fortsätter:

”Som omsorgsper­sonal är man även skyldig att rapportera till förskrivar­en när det har skett en allvarlig händelse i samband med att man använt ett hjälpmedel. Detta har inte heller gjorts.”

Efter Lex Maria-anmälan har kommunen informerat all personal att sjuksköter­ska ska kontaktas direkt när en olycka som kan medföra skada har inträffat, liksom att man har skyldighet att rapportera incidenter med hjälpmedel som, i det här fallet, en rullstol. Man har också utbildat personalen i hur man kör elrullstol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden