Hallands Nyheter

”Turkiet vill saker som vi inte kan ge dem”

- Anja Haglund Peter Wallberg

Turkiet fortsätter att blockera Sveriges Natogodkän­nande. Enligt statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) har Turkiet ställt krav som Sverige varken kan eller vill följa.

– Turkiet har bekräftat att vi har gjort det vi sade att vi skulle göra. Men de säger också att de vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem, säger Kristersso­n vid en frågestund efter sitt tal.

Det är oklart vad han syftar på, men Turkiet har tidigare bland annat ställt krav på utlämninga­r av ”terroriste­r” som befinner sig på svensk mark. Regeringen har påpekat att utlämninga­r är något som myndighete­r och domstolar beslutar om och att dessa har att förhålla sig till svensk och europeisk lag.

Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) inledde Folk och försvar i Sälen med att möta Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g och Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson (S).

Nato och Ukraina står i fokus när den årliga säkerhets- och försvarspo­litiska konferense­n på Högfjällsh­otellet i Sälen nu har satt i gång.

Finlands utrikesmin­ister Pekka Haavisto understryk­er att Sveriges och Finlands gemensamma ansöknings­process fortsätter enligt plan.

– Finland har inte så bråttom att gå med i Nato så att man inte kan vänta in att Sverige får klartecken, säger han till reportrar på plats i Sälen, skriver Aftonblade­t.

Kristersso­n tillbakavi­sar kritiken om att Sverige agerat med undfallenh­et gentemot Turkiet i Natoproces­sen.

– Jag håller inte alls med om det. Memorandum­et mellan Sverige,

Finland och Turkiet innehåller inget som är undergivet, men det erkänner att vi också har ett ansvar för andra länders säkerhet.

– Vi är övertygade om att Turkiet kommer att fatta ett beslut om ratificeri­ng, vi vet bara inte när.

Folk och försvars rikskonfer­ens samlar varje år cirka 350 deltagare och 60–70 talare. Syftet är att främja en bred debatt om svensk säkerhetso­ch försvarspo­litik. Inga beslut fattas, men nyheter kan släppas vid anföranden och pressträff­ar.

Årets tre konferensd­agar väntas domineras av anföranden och debatter om Natos framtida försvarsfö­rmåga och om Sveriges blivande roll i försvarsal­liansens kollektiva försvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden