Hallands Nyheter

Svenska forskare på väg till Nord Stream-läcka

- Petra Hedbom

Med ett stort antal provtagnin­gsflaskor och specialutr­ustning från Tyskland är forskare från Göteborgs universite­t nu på Östersjön. Målet är att undersöka halterna av metangas efter Nord Stream-läckan och ta reda på konsekvens­erna för livet i havet.

– Vi hoppas kunna ta prover på 40 olika platser och få en bild av hur metangasen har spridit sig, säger Katarina Abrahamsso­n professor, i analytisk och marin kemi vid Göteborgs universite­t och koordinato­r för expedition­en.

TT når henne en halvtimme efter att fartyget Skagerak lämnat Göteborg. Ombord finns åtta forskare, en tekniker och en besättning på sju personer.

Under en vecka ska de ta vattenprov­er i Östersjön för att kunna analysera både gasens utbredning och om utsläppet påverkat djur- och vattenlive­t.

Tidigare har halterna av metan varit 1 000 gånger högre än normalt i anslutning till läckorna i Nord Stream-ledningarn­a.

Katarina Abrahamsso­n var en av forskarna på en liknande expedition bara en vecka efter explosione­rna som orsakade läckan. Då kunde de inte ta prover som de ville eftersom de bland annat inte hade hunnit söka tillstånd att provta på danskt vatten.

– Nu har vi i princip inga begränsnin­gar vilket gör att vi kommer att få en bättre bild, säger Katarina Abrahamsso­n.

Forskarna använder ett provtagnin­gssystem som enkelt beskrivet består av ett stort antal flaskor som kan stängas vid olika djup. Vid varje stopp hämtas vatten på upp till fem olika djup, från ytan till ungefär 70 meter ner.

Uppe på fartyget kan forskarna snabbt få svar på halten metan och till exempel surhetsgra­d. De kan också få reda på källan till metanet.

– Metan finns naturligt i hela Östersjön men med hjälp av en särskild utrustning som våra tyska forskarkol­legor har med sig kan vi få en indikation på om det kommer från läckan eller från någonting annat. Det är väldigt viktigt för att kunna dra slutsatser om utsläppets påverkan.

Vissa prover tas med hem för att undersökas på labb av marinbiolo­ger. Genom dem kan forskarna ta reda på hur sammansätt­ningen av plankton och bakterier har påverkats. Men de svaren tar upp till ett par månader att analysera.

Vilken effekt de höga halterna av metan kan få på det marina livet är oklart. Det finns bakterier i vattnet som kan oxidera metangas för att växa och bli fler. Om de metangasät­ande bakteriern­a växer till på bekostnad av andra planktonar­ter så skulle det kunna påverka livet under ytan lokalt.

Enligt Katarina Abrahamsso­n kommer de också kunna se om det fortsätter läcka metan från ledningen.

– Det finns en teori om att man kan ha fyllt på med naturgas för att inte få in för mycket saltvatten i ledningarn­a. Vi vet inte om det stämmer men det kommer vi märka i så fall.

Lördag den 14 januari är planen att fartyget ska vara tillbaka i Göteborg igen.

BILD: OLOF LÖNNEHED

 ?? ?? Fartyget Skagerak är ute för att samla vattenprov­er i i Östersjön. Proverna ska ge forskare mer kunskap om hur Nord Stream-läckorna har påverkat vattnet och livet däri.
Fartyget Skagerak är ute för att samla vattenprov­er i i Östersjön. Proverna ska ge forskare mer kunskap om hur Nord Stream-läckorna har påverkat vattnet och livet däri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden