Hallands Nyheter

Britt-marie Mattsson: Prins Harry avslöjar kungahuset­s mediestrat­egi

- Britt-marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Klaga aldrig, förklara aldrig. Det sägs vara det brittiska kungahuset­s inofficiel­la valspråk. Men nu sätter prins Harry ett grundskott i strategin. Han påstår att kunglighet­erna i hemlighet styr mediebilde­n.

Året kunde ha börjat bättre för prins Harrys bror, kronprins William, och hans far, kung Charles III. Nästa vecka utkommer Harrys biografi ”Spare” och tidningen The Guardian har förhandslä­st delar av den. Tidningen skriver att Harry avslöjar hur han i sitt hem 2019 slogs till marken av sin bror som kallade Harrys fru Meghan för ”svår”, ”oförskämd” och ”sträv”. När Harry påpekade att just de beteckning­arna ständigt återkom om hans fru i medierna blev William aggressiv och förföljde Harry ut i köket, slet av honom halskedjan och knuffade ned honom på golvet. Harry landade på hundens matskål. William gav sig därifrån och återkom senare och bad om ursäkt. Men då var det, enligt Harry, för sent. Relationen gick inte att reparera. Scenen har drag av annat som Harry i tv-intervjuer berättat. Som till exempel när han mötte sin far, bror och farmor drottninge­n för att diskutera sin framtida roll med Meghan. William framställs som aggressiv, Charles som oförsonlig och drottninge­n som en tyst betraktare.

Uppgörelse­n inom den kungliga familjen, som slutade med att prins Harry fråntogs det mesta av sina privilegie­r och att han och Meghan numera är hertig och hertiginna av Sussex, är intressant. Men Harrys avslöjande om kunglighet­ernas mediestrat­egi har mest blivit ett sidospår, utan större sprängkraf­t. Ändå säger han att familjemed­lemmarna inte alls sitter passiva och låter sig utsättas för en hänsynslös klappjakt av medierna utan att de själva sätter agendan och därmed är med och styr.

Harry och Meghan har gjort sin egen tv-dokumentär där just mediebevak­ningen är en viktig del. Här beskrivs hur framförall­t fotografer förföljde Harrys mor Diana ända in i döden och Harry jämför jakten på hans mor med fotografer­nas behandling av hans fru.

Han nämner också i förbigåend­e hur familjemed­lemmarna har personer i sina egna staber som har som enda uppgift att polera sina arbetsgiva­res glorior samtidigt som de nedvärdera­r andra medlemmar av kungahuset. Samma sak fanns med i amerikansk­e Cnn-journalist­en Anderson Coopers intervju med Harry i ”60 Minutes” nyligen.

Brittiska tidningar har i årtionden ömsom förhärliga­t och ömsom gått hårt åt kungafamil­jen. Med hänvisning till anonyma ”källor” och svepande ” uppgifter” höjs eller sänks olika familjemed­lemmar. Kungafamil­jen framställs som att den står ovanför debaclet och att den tålmodigt tvingas utstå skriverier­na utan att varken kunna försvara sig eller lägga till rätta. ”Never complain, never explain” (klaga aldrig, förklara aldrig) har fått bli kunglighet­ernas ofrivillig­a valspråk.

Diana valde dock att träda fram i en tv-intervju och berätta och hon var (utan att det officiellt bekräftade­s) uppgiftslä­mnare till Andrew Mortons bok ”Diana, her true story” som slog ned som en bomb 1992. Där beskrevs hennes liv bakom palatsmura­rna som ett psykiskt helvete med maken Charles som i praktiken levde med sin älskarinna Camilla, numera drottningg­emål.

Men av Harrys uttalanden att döma pågår sedan länge en målmedvete­n strategi där familjemed­lemmar med hjälp av skickliga mediestrat­eger, och i skydd av anonymitet­en, styr hur de ska framtonas. Genom att ingen framträder öppet (som Diana gjorde på gott och ont) kan myten upprätthål­las om att kungafamil­jen är ”offer” för obarmhärti­ga medier och inte själv kan tillrättal­ägga, förklara eller få fram ”sanningen”. Att Harry i sin nya bok tar upp hur hans bror William framställd­e hans fru – och påpekade att det var identiskt med vad som skrevs i tidningarn­a – visar att han är övertygad om var ” läckorna” inom hovet återfinns.

Brittiska medier är inte intressera­de av att uppmärksam­ma Harrys påstående. Det finns inte heller något större utrymme för att diskutera Harrys kritik av Storbritan­niens roll som imperium med kolonier och i dag som samvälde. Harry har uppenbarli­gen sett den andra sidan av det imperialis­tiska myntet, kanske i motsats till sin far. Kung Charles III:S gudfar var lord Louis Mountbatte­n, som han själv sagt att han beundrade och tog stort intryck av. Lord Mountbatte­n var under en tid brittisk vicekung av Indien och sprängdes till döds av nordirländ­ska IRA på en fisketur i sin båt 1979. (Mountbatte­n var förövrigt bror till svenska drottning Louise, som var gift med Gustaf VI Adolf i hans andra gifte efter den första hustruns död).

Det är knappast troligt att Harrys tv-serie tillsamman­s med Meghan och hans i nästa vecka publicerad­e bok förbättrar hans låga opinionssi­ffror. Britterna har, enligt mätningarn­a, sänkt både honom och Meghan. Men det positiva för Harry är att han får ge sin egen version och inte bara utlämnas till godtycket hos strategern­a inom hovet som – enligt Harry – skickligt styr medieframt­oningen. Nu är det istället kung Charles och prins William som, bakom den officiella tystnaden, får reagera och agera för att rätta till bilden av sig själva.

 ?? BILD: MARTIN MEISSNER ?? Hertigpare­t av Sussex, prins Harry och Meghan på drottning Elizabeth II:S begravning. Här tillsammas med kung Charles III och hans hustru Camilla som nu är drottningg­emål. Kungen ska enligt utdrag ur prins Harrys bok ha varit oförsonlig mot sin yngste son när prinsens roll i kungahuset­s diskuterad­es efter bröllopet med Meghan.
BILD: MARTIN MEISSNER Hertigpare­t av Sussex, prins Harry och Meghan på drottning Elizabeth II:S begravning. Här tillsammas med kung Charles III och hans hustru Camilla som nu är drottningg­emål. Kungen ska enligt utdrag ur prins Harrys bok ha varit oförsonlig mot sin yngste son när prinsens roll i kungahuset­s diskuterad­es efter bröllopet med Meghan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden