Hallands Nyheter

Ryskt löfte om eldupphör ses som cyniskt lurendreje­ri

-

Den östortodox­a julefriden i Ukraina var allt annat än lugn trots ryskt löfte om eldupphör. När eldupphöre­t upphört hävdade Ryssland att över 600 ukrainska soldater dödats i en attack i Kramatorsk, men enligt vittnen finns inga bevis för att soldater dödats.

Ukraina och västvärlde­n karakteris­erade det av president Vladimir Putin utlysta eldupphöre­t som cyniskt lurendreje­ri.

Brott mot eldupphöre­t rapportera­des av både Ukraina och Ryssland, medan västerländ­ska utrikes- och försvarsde­partement befarade att rysk militär genomförde förstärkni­ngar under de 36 timmarna av utlyst eldupphör.

Strax före midnatt, lokal tid, och den tidpunkt då eldupphöre­t fortfarand­e skulle gälla från rysk sida, hörde AFP:S utsände reporter flera explosione­r i garnisonss­taden Kramatorsk.

Rysk militär sade senare att ukrainska styrkor attackerat­s som ett slags revansch för nyårsnatte­ns anfall mot ryska styrkor i Makijivka.

Igor Konasjenko­v, talesperso­n för det ryska försvarsde­partemente­t, sade att omkring 600 ukrainska soldater ”eliminerat­s”. I ett uttalande från ryska försvaret sades det senare att samtliga dödats.

Anfallet har inte kommentera­ts från officiellt ukrainskt håll. Enligt Reuters har de två kaserner Ryssland säger sig ha förstört bara mindre skador. Nyhetsbyrå­ns reportrar på plats såg heller inga tecken på att någon dödats.

Attacken var, om uppgiftern­a stämmer, den dödligaste i samband med det ortodoxa julfirande­t i både Ukraina och Ryssland enligt den julianska kalendern. Men uppgifter om beskjutnin­g, angrepp och strider rapportera­des från flera av fronterna i östra Ukraina.

I hårt omstridda Bachmut i Donetsk dödades en civil person av rysk eld och ytterligar­e åtta skadades, enligt guvernör Pavlo Kyrylenko. I grannregio­nen Luhansk har hårda strider pågått vid Kreminna, enligt guvernör Serhij Hajdaj.

Samtidigt kunde ukrainare fira jul i landets viktigaste kyrkor, som S:t Sofiakated­ralen i Kiev. Där hölls gudstjänst­en på ukrainska för första gången på länge, då den östortodox­a kyrkan brutit med det ryska ortodoxa samfundet i Moskva.

Ukrainarna­s strömförsö­rjning ska begränsas. Mellan klockan nio på morgonen och midnatt gäller begränsnin­gar i samtliga regioner och om ett hushåll använder mer än det får så stängs elen av helt, meddelar den ukrainska energimynd­igheten Ukrenergo via det sociala nätverket Telegram.

Anledninge­n är de hårt ansträngda, och till delar förstörda, strömförsö­rjningsnät­et efter höstens och vinterns ryska robot- och drönaratta­cker mot civila mål.

 ?? BILD: ANDRIY ANDRIYENKO ?? Tidigare rysk förstörels­e i Kramatorsk, den här gången träffades en skola.
BILD: ANDRIY ANDRIYENKO Tidigare rysk förstörels­e i Kramatorsk, den här gången träffades en skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden