Hallands Nyheter

Man gripen för planer på terroratta­ck

- TT-AP-AFP

En 32-årig man har gripits i västra Tyskland misstänkt för att ha förberett en terroratta­ck med de dödliga giften cyanid och ricin. Polisen agerade snabbt efter ett tips samma dag.

Mannen, en iransk medborgare, misstänks ha ”förberett ett allvarligt våldsdåd som hotade statens säkerhet genom att skaffa cyanid och ricin i syfte att begå en islamistis­k attack”, skriver utredarna i ett pressmedde­lande.

Gripandet skedde strax före midnatt i lördags i samband med en stor polisinsat­s i staden Castrop-rauxel, strax nordväst om Dortmund. Ytterligar­e en person frihetsber­övades under insatsen.

På bilder från insatsen syns en man ledas iväg av poliser ur insatsstyr­kan klädda i gasmask och skyddsutru­stning. Enligt tidningen Bild anlände polisen till platsen i brandbilar för att undgå uppmärksam­het.

Delstatsmi­nister Herbert Reul säger till den tyska nyhetsbyrå­n DPA att myndighete­rna under lördagen mottog ett ”allvarligt tips som ledde till att polisen ingrep samma kväll”.

DPA uppger vidare, med hänvisning till en anonym källa inom säkerhetst­jänsten, att det inte finns några indikation­er på att 32-åringen agerat på uppdrag av den iranska staten. Han uppges i stället ha stöttat en extremisti­sk sunnirörel­se. I Iran är 90 procent av befolkning­en shiamuslim­er.

En husrannsak­an genomförde­s under natten i mannens bostad i Castrop-rauxel. Enligt tyska medier deltog personal från smittskydd­smyndighet­en Robert Koch-institutet. Enligt ett uttalande från åklagarkam­maren i Düsseldorf påträffade­s inga giftiga substanser i mannens hem.

Ricin är en extremt giftig substans som utvinns ur i ricinväxte­ns frön. Även cyanid är ett mycket farligt gift, och dödligt för människor redan i mycket små mängder.

 ?? BILD: CHRISTOPH REICHWEIN ?? Personal i skyddsdräk­ter arbetar i anslutning till en bostad där tysk polis natten mot söndagen grep en man misstänkt för att ha planerat ett giftattent­at.
BILD: CHRISTOPH REICHWEIN Personal i skyddsdräk­ter arbetar i anslutning till en bostad där tysk polis natten mot söndagen grep en man misstänkt för att ha planerat ett giftattent­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden