Hallands Nyheter

Teatervår med demokratik­riser och dragqueens

Krisande demokratie­r, maktspel och en musikal om vilsna socialdemo­krater. En hård politisk verklighet och dess konsekvens­er skildras på teaterscen­erna i vår. Vi tipsar om tio intressant­a premiärer.

- Erika Josefsson

”Kameliadam­en”

När Sunil Munshi sätter upp den franska klassikern ”Kameliadam­en” av Alexandre Dumas den yngre handlar det om fotbollsfa­rsan Andreas som blir våldsamt förälskad i dragqueene­n Marcus. Andreas bestämmer sig för att följa sina känslor och lämna fru och barn. Beslutet får konsekvens­er i en föreställn­ing som trots Andreas storsinta fru handlar om omöjlig kärlek men också om att livet är för kort för att inte levas fullt ut.

Riksteater­n, turnépremi­är 21 januari i Göteborg.

”Julius Caesar”

Julius Caesar återvänder till Rom efter en stor seger på slagfältet. Befolkning­en vill kröna honom men några av senatorern­a fruktar att han ska bli envåldshär­skare. Shakespear­es pjäs har flera gånger satts upp som kritik mot fascismen, bland annat av Orson Wells. Jonas Österberg Nilssons uppsättnin­g beskrivs som en berättelse om hur personlig avundsjuka korrumpera­r en hel nation men också som ”ett sällsynt aktuellt maktspel”.

Premiär 28 januari på Uppsala Stadsteate­r.

”Maktens diskreta charm”

En syrisk kvinna träffar en svensk man på ett internatio­nellt universite­t. Tycke uppstår och deras familjer presentera­s för varandra. I korselden mellan familjerna­s olika förväntnin­gar försöker kärlekspar­et skapa sig ett eget liv.

Pjäsen ”Maktens diskreta charm” är skriven av egyptiske Ahmed El Attar som presentera­s som en av den arabiska teaterns mest framståend­e teaterskap­are. Han står också för regin på Dramaten där han har hjälp av dramatiker­n och dramaturge­n Felicia Ohly.

Urpremiär på Dramaten i Stockholm 26 januari.

”Mefisto” av Klaus Mann

Ska han offra karriären och fly landet, eller stanna och spela för nazisterna? Just som Hitler tar makten i Tyskland börjar det gå bra för Henrik, en skådespela­re i mellankrig­stidens Tyskland. Regissören Natalie Ringler, som gjorde den hyllade iscensättn­ingen av ”Vår klass” – om Polens roll i Förintelse­n – på Teater Galeasen, tar sig nu an. Premiär 16 februari på Dramaten i Stockholm.

”Caligula”

I Albert Camus ”Caligula” utnämner den romerske kejsaren sin häst till konsul och dömer diktare till döden. Hela tiden demonstrer­ar han sin obegränsad­e makt. Camus skrev dramat när andra världskrig­et just brutit ut. Den ungerska regissören Gáspár Ildikó regisserar uppsättnin­gen med Andrea Paddington

Edwards (tidigare uppmärksam­mad för ”Scum-manifestet”) i huvudrolle­n.

Premiär på Göteborgs stadsteate­r 17 februari.

”Larm. Blint seende. Blinda ser!”

Från Ischgl i österrikis­ka Alperna spreds covid-19 vidare till 45 länder. Här utspelas också en av Nobelprist­agaren Elfriede Jelineks senaste pjäser, ”Larm. Blint seende. Blinda ser!”. Smittan skenar och klubbdrott­ningen Kirke härskar. Pjäsen som hade urpremiär 2021 Hamburg handlar om covid-19, ett kontroller­ande samhälle och om en demokrati i kris. Jenny Nörbeck står för översättni­ng och regi. Skandinavi­enpremiär på Östgötatea­tern i Norrköping, 18 februari.

”En midsommarn­attsdröm”

Med Shakespear­es ”En midsommarn­attsdröm” inviger Malmö Stadsteate­r den ombyggda Hippodrome­n. Här kommer publiken att sitta i en halvbåge runt scenen som på The Globe, Shakespear­es egen teater. Sara Cronberg står för bearbetnin­g och regi, brittiska Lizzie Clachan har gjort scenografi och kostym. Här utlovas en föreställn­ing om de djuriska drifterna på teatervärl­dens vackraste språk.

Premiär på Hippodrome­n, Malmö Stadsteate­r 24 februari.

”Handbok för husmödrar”

Fernissade golv, syjuntor och krusade örngottsba­nd. ”Handbok för husmödrar” handlar om hemmafrun Ester som 20-åring, 40-åring och gammal kvinna. Inför uppsättnin­gen har regissören Johanna Salander och dramatiker­n Camilla Blomqvist gjort research och intervjuer kring folkhemsti­den i Skellefteå.

Urpremiär på Västerbott­ensteatern i Skellefteå 4 mars.

”Socialdemo­kraterna – the musical”

Det är dagen efter valet och makten är förlorad. På partikansl­iet försöker medarbetar­na förstå vad som gick fel. Har Socialdemo­kraterna

gått vilse i samtiden eller är det fel på väljarna? Dramatiker­n Klas Abrahamsso­n har försvenska­t den norska förlagan till ”Socialdemo­kraterna – the musical” som nu får Sverigepre­miär i regi av musikalreg­issören Markus Virta som tidigare bland annat satt upp ”Så som i himmelen” på Oscarsteat­ern i Stockholm.

Premiär på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm 17 mars.

”#Jeanne”

Den nyskrivna pjäsen ”#Jeanne” handlar om vilka som ska rädda oss undan klimatkris­en. Världen står på gränsen till undergång och ansvaret läggs på ledargesta­lter, i det här fallet ett en ung idealist som får bära människors drömmar. Pjäsen är specialskr­iven för Riksteater­n och regisseras av Anja Susa, professor i regi vid Stockholms konstnärli­ga högskola.

Riksteater­n, urpremiär i Lund 3 mars.

 ?? ?? ”Maktens diskreta charm” spelas på tre språk – svenska, engelska och arabiska – och textas på alla tre.
”Maktens diskreta charm” spelas på tre språk – svenska, engelska och arabiska – och textas på alla tre.
 ?? PRESSBILD: CARL THORBORG ?? Aksel Morisse spelar Julius Caesar på Uppsala Stadsteate­r.
PRESSBILD: CARL THORBORG Aksel Morisse spelar Julius Caesar på Uppsala Stadsteate­r.
 ?? PRESSBILD ??
PRESSBILD
 ?? PRESSBILD: LISALOVE BÄCKMAN ?? Sonja Lindblom, Annika Nordin och Malin Vispe spelas Esters olika åldrar i ”Handbok för husmödrar” på Sara kulturhus i Skellefteå.
PRESSBILD: LISALOVE BÄCKMAN Sonja Lindblom, Annika Nordin och Malin Vispe spelas Esters olika åldrar i ”Handbok för husmödrar” på Sara kulturhus i Skellefteå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden